26 jan. 2020

UTMANINGEN 26 jan - 1 Mos 27

VÄLSIGNA OCKSÅ MIG FAR!

Bibelläsning: Första Moseboken 27
Läs bibeltexten här

"Esau sade till sin far: "Var det den enda välsignelse du hade, far? Välsigna också mig, far!" Och han började storgråta." (1 Mos 27:38 FB)

I kapitel 27 möter vi berättelsen om hur Jakob lurar sin bror Esau på faderns välsignelse till den förstfödde. Då Esau upptäcker att han blivit bedragen frågar han gråtande sin far Isak om han inte har fler välsignelser att dela ut.

Vilken skillnad från situationen i det Nya Testamentet! I Nya Testamentet behöver jag inte fråga far om även jag kan få en välsignelse. Faderns välsignelser delas villigt ut till var och en som vill ta emot den.

"Men åt alla som tog emot honom gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn"
(Joh 1:12)

"Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader, som i Kristus har välsignat oss med all den himmelska världens andliga välsignelse" (Ef 1:3)

Alla får ta emot av allt som Gud ger.

- Mannakorn att tugga på under dagen: I stället för att fråga Gud om han har en välsignelse även för mig, får jag frimodigt säga: Tack Gud för din välsignelse över mig!
___________________

Översikt kapitel 27:
- Vers 1-29  
Rebecka och Jakob kommer överens om att lura Isak på välsignelsen som den förstfödde.
- Vers 30-41  
Esau kommer hem och upptäcker Jakobs bedrägeri. Planerar att döda Jakob.
- Vers 42-45  
Rebecka sänder iväg Jakob för att han inte ska bli dödad.

Kommentar:
Då Esau upptäcker Jakobs bedrägeri säger han: "Inte för inte heter han Jakob: två gånger har han bedragit mig" (vers 36). Namnet Jakob har betydelsen "Den som bedrar".

Välsignelsen bygger huvudsakligen på Abrahams välsignelse och innehåller (vers 28-29):
1/ Jorden fruktbarhet (säd och vin)

2/ Herre över folk och folkslag
3/ Vara herre över sina bröder

4/ Andra människors välsignelse eller förbannelse bror på deras förhållande till Jakob.

Guds utkorelse går från Abraham till Isak, vidare till Jakob och sedan hela vägen till Jesus Kristus (Matt 1:2-16). Genom Jesus får också vi del i välsignelsen. I Kristus har vi tillgång till all den himmelska världens andliga välsignelse (Ef 1:3). I tidens förlängning kommer församlingen att få regera tillsammans med Kristus (Upp 20:6).

Till eftertanke:
Guds förbundstanke går vidare genom hela Bibeln. I Jesaja uttalas en profetia om det förbund som Gud gör med alla dem som omvänder sig (Jes 59:20-21). Detta är ett ensidigt förbund som Gud gör "å sin sida". Oavsett hur bra eller dåligt vi klarar att fullgöra vår del av förbundet lovar Gud att Hans Ande och Hans ord inte ska vika.  
- Vad innebär det att Hans Ande inte ska vika från oss?
- Vad innebär det att Hans Ord inte ska vika från oss?

Inga kommentarer: