31 jan. 2020

UTMANINGEN 31 jan - 1 Mos 32

VAD ÄR DITT NAMN?

Bibelläsning: Första Moseboken 32
Läs bibeltexten här


"Då sade han till honom: "Vad är ditt namn?" Han svarade: "Jakob". Han sade: "Du skall inte längre heta Jakob utan Israel, ty du har kämpat med Gud och med människor och segrat." (1 Mos 32:27-28 FB)

På den tiden och på det språket betydde namnet Jakob "den som bedrar". Och Jakobs liv hade verkligen blivit som namnet. Han fick fly från sin bror Esau. Därefter fick han fly från sin morbror Laban. Men den han egentligen ville fly från var sig själv.

Har du upplevt att du inte längre vill vara dig själv? Det gjorde Jakob, men han kunde inte ändra på sig. Inte förrän han i mötet med Herren Gud får höra orden "Du skall inte längre heta..."
Där fick Jakob lägga ifrån sig sin gamla identitet och ikläda sig ett nytt namn. Ett nytt namn som berättade om ett möte med Gud.

Det är det Nya Testamentet handlar om. Jesus möter människor med brustna identiteter. I mötet med Gud blir de upprättade och får en ny identitet. Här är bara några exempel på människor som fick lägga av sin gamla identitet och börja om med en ny identitet: en blind tiggare, en kvinna som begått äktenskapsbrott, en publikan, en rövare på korset.

- Mannakorn att tugga på under dagen: Vad är det namn Gud vill sätta på dig? Fråga honom och kom sedan ihåg det namn han satt på dig.
________________

Översikt: 

- Vers 1-21  
Jakob förbereder sig för mötet med Esau. Han delar upp sitt folk och sina tillgångar i två grupper, så att åtminstone en kan överleva. Jakob sänder också tre omgångar med gåvor i förväg för att blidka sin bror Esau
- Vers 22-32  
Jakobs brottningskamp med Gud. Jakob fick lägga av sitt gamla namn Jakob (den som bedrar), och fick det nya namnet Israel (han som alltid håller sig nära Gud)

Kommentar: 
I sin kamp med Gud insåg Jakob hur han syndat mot sin bror. Där i den nattliga kampen grät Jakob och bad om nåd (Hos 12:4).
Gud mötte honom och gav honom ett nytt namn som ett tecken på en nystart i Jakobs liv. Det nya namnet kan också betyda "han som kämpat med Gud".

I fortsättningen används båda namnen, Jakob och Israel. Jakob är hans namn enligt naturen och Israel betecknar en andlig ställning som intas genom tron. 

Gud gav flera personer i Bibeln nya namn för att markera den förändring som Gud hade åstadkommit (Abraham, Sara, Jakob, Petrus).

Till eftertanke:
Ett av de många tillfällen i Bibeln där Gud ger någon ett nytt namn kan vi läsa om i Uppenbarelseboken 2:17 "Och jag ska ge honom en vit sten, och på den stenen är skrivet ett nytt namn som ingen känner utom den som får den"
- Vad är det namn Gud vill ge dig? Fråga Gud, vänta på svar och kom sedan ihåg det namn han givit dig.
- Du kan också finna en liten vit sten som du kan bära med dig i fickan. Stenen kan hjälpa dig att komma ihåg vem du är. Och det är bara du och Gud som vet om vilket namn stenen symboliserar.

Inga kommentarer: