25 juli 2023

Låt dig inte förledas av dem som nu förvanskar Skriften


(Bildtext: Det finns enligt debattören en risk för att bibeltolkning allt oftare kommit att innebära att läsa in det man själv önskar i de bibliska texterna. Foto: Ligthstock)

- Världen idag -

Att läsa in saker som leder till andra slutsatser än vad bibeltexten säger är inte tolkning, utan ett subjektivt tyckande som leder människor fel, menar predikanten och bibelläraren Johnny Foglander.

Tolkning eller tyckanden?
Seriös bibeltolkning är en viktig disciplin, men allt oftare tycks begreppet ”tolkning” kunna användas godtyckligt för att legitimera subjektiva tyckanden. I vardagslag innebär tolkning muntlig översättning från ett språk till ett annat. Naturligtvis eftersträvas då att översättningen blir korrekt och så trogen talarens uttryck som möjligt. Om tolken framför egna tankar frikopplat från talarens ord så reagerar naturligtvis de som förstår båda språken. Frågan är varför vi inte reagerar när det gäller en ”bibeltolkning” som får texten betyda något annat än vad som faktiskt står?

Läs mer här: 
https://www.varldenidag.se/debatt/lat-dig-inte-forledas-av-dem-som-nu-forvanskar-skriften/repweh!fg4ZzArr@TIf0vWOU2Uvpg/

Inga kommentarer: