23 juli 2023

Tidig söndagsmorgon i Västerås 23 juli

 






Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

För Rut och mig, som har arbetat som lärare en stor del av livet, börjar arbetsåret någon gång i mitten på augusti och avslutas någon gång i mitten på juni. Däremellan är det sommaruppehåll, en tid att reflektera på det som varit och hämta inspiration till det som ska komma.

Nu är det sommar och nu ska jag berätta något om det som varit och några ord om det vi räknar med ska hända.

I augusti 1978 hade vi vår första Bibelhelg. Rut hade "tjuvstartat" något tidigare och blivit anlitad som pianist och lovsångsledare på en Bibelhelg i Timmernabben där David Kjellgren och Helge Bergström var talare.

I augusti 1978 inbjöd Templet i Göteborg till en Bibelhelg i Vallersvik, baptisternas minnesgård av det första offentliga vuxendopet i Sverige. Rut och jag tillsammans med David Kjellgren var talare. Det var fullbokat av människor från hela Sverige och många kom till helgen för att få uppleva dopet i den Helige Ande som var ett aktuellt tema då (det borde vara lika aktuellt idag). Nästa år, 1979, skickade Tempelkåren en ny inbjudan till Bibelhelg i Vallersvik. Då hade vi hunnit flytta till Moss i Norge och fick lite närmare att köra till Vallersvik som ligger söder om Göteborg.

I tio år i följd inbjöd Tempelkåren till "Bibelhelg i Vallersvik". Vi hade också en del bibelhelger på andra platser i Sverige tillsammans med David Kjellgren, bland annat på Smålandsgården i Örserum. Det skulle inte förvåna mig om många av er som läser detta har varit med på någon av dessa helger.

Efter vår flytt till Norge introducerade vi begreppet "Bibelhelg" I Norge och genomförde dessa på många olika platser i Norge. Bibelhelg blev också ett årligen återkommande evenemang på Frelsesarmeens kurssenter i Moss i Norge. Flera av dessa helger hade vi tillsammans med David Kjellgren och den sista helgen vi hade tillsammans med David var vi "lika gamla". David fyllde åttio år det året och Rut och jag fyllde fyrtio år var och detta hände för trettiotvå år sedan.

Sedan den första helgen i Vallersvik har Rut och jag i genomsnitt haft 3-4 bibelhelger varje år. På de flesta bibelhelgerna är det en kår som inbjudit till helgen och det normala programmet har varit startmöte på fredagskvällen, bibelstudier på lördagen och lovsång och förbön på kvällen. Och sedan har det normalt varit avslutningsgudstjänst på söndag förmiddag. På många bibelhelger har det varit start på lördagen och avslutning på söndagen.

Det är inte alls så att vi tänker sluta med Bibelhelger. Det kommande läsåret har vi redan några inbokade, men här kommer en tanke som vi tänker på inför framtiden.

Vi har ofta sett att avslutningsmötet på Bibelhelgen är det bästa under helgen. Under några intensiva dagar med Guds ord, bön och lovsång är det som en förlösning av Guds kraft. Många kommer fram för förbön och många tar emot välsignelser från Gud. Och där slutar Bibelhelgen och vi känner ofta att nu vore det verkligen på sin plats att fortsätta med mötena.

Det växte fram en längtan hos oss att pröva en något längre serie av möten. Kanske börja redan på onsdagskvällen och fortsätta veckan ut. Vi berättade det för några vänner och ganska fort efter det fick vi en inbjudan från den kåren där de var medlemmar att komma för en sådan vecka under nästa år. Vi ser fram till den veckan.

En höjdpunkt i veckan var besöket av äldste sonen Mikael med hans fru Johanna under helgen (Bild 2). De bor, sedan många år, i Frufällan i Borås. Deras två äldsta barn börjar bli vuxna och bor på olika håll i landet och den yngsta bor fortfarande hemma. Vi träffades senast på min lillasyster Pias sjuttioårsdag i Skruvhult den första juli, men innan dess var den en stund sedan vi träffades.
Vi hade en fin helg tillsammans med långa promenader och samtal.

Men nu är det söndagsmorgon och snart dags för friluftsmöte på Djäkneberget i Västerås (Bild 3). Trots semestertider har vi varit en grupp hornmusikanter hemma som kunde medverka på friluftsmötet varje söndag. Friluftsmötena är ett fint tillfälle att få träffa människor som normalt inte kommer till vår lokal.

Med önskan om en ny välsignad vecka,
Peter Baronowsky



Inga kommentarer: