2 juli 2023

 





Veckorapport från min högst personliga utkikspunkt på livet

I lördags var det fest i Skruvhult. Låt mig förklara. Skruvhult ligger utanför Tranås och någon gång på 1960-talet ärvde jag och mina två syskon en bondgård i Skruvhult av en avlägsen släkting på pappas sida. Där har min familj tillbringat många härliga somrar. Men det var länge sedan sist. Numera är det min lillasyster som äger gården som idag bara består av området där bostadshusen står. Själva bondgården är såld för länge sedan. Idag använder min lillasyster gården som sin sommarbostad. Resten av året bor hon i Tranås.

Men gården har genom åren fått en del fast befolkning. Då mina föräldrar kom hem till Sverige efter några års tjänstgöring för Frälsningsarmén i Franska Kongo byggde de en liten stuga på en ö mitt i en åker. Ja, det var inte bara de som byggde den. Vi barn var naturligtvis med och byggde och spikade många, många dagar. De kallade sin stuga på kullen för "Cherry Hill" som betyder körsbärskullen (Det fanns antagligen ett körsbärsträd på kullen). Numera finns inte min storebror, pappa och mamma bland oss. Men storebrors äldste son köpte kullen och bodde först i det lilla huset vi byggde. Men efterhand var han tvungen att riva det lilla huset på grund av mögel och på kullen har han i stället byggt en stor villa där han bor permanent.

Min lillasysters son har renoverat stugan som jag och Rut med familj disponerade under många år och har den idag som permanentbostad. Min lillasysters dotter har en stuga i fruktträdgården som sommarbostad. Så gården idag är förmodligen mer tättbefolkad än någonsin.

Till lillasysters sjuttioårsfirande hade hon inbjudit oss alla till fest. Hon lånade logen av den nuvarande ägaren och pyntade den till festen (Bild 2).

I lördags var vi många samlade i Skruvhult för att fira min lillasysters sjuttio-årsdag. På bild 1 ser du en bild av mig och min lillasyster (Det är min lillasyster som står till höger på bilden).

Klockan 12:00 var vi i släkten inbjudna till lunch. Jag tror vi var närmare trettio personer i alla åldrar. Lite senare framåt kvällen kom det även grannar och vänner till grillfesten. 

Det blev en alldeles fantastiska fin och rolig dag. Ett stort tack till lillasyster och gårdens fasta befolkning för allt arbete för att få allt att fungera så bra.

Sent på lördagskvällen kom vi tillbaka hem till Västerås och nu är det tidig söndagsmorgon i Västerås.

Idag har vi det första av sommarens friluftsmöten vid dansbanan på Djäkneberget kl.15:00. Vid dåligt väder flyttar både vi och mötesbesökarna in under taket till den rymliga dansbanan (Bild 3 är från tidigare års friluftsmöten på Djäkneberget). Idag är det Sussi som leder mötet, Angelica som predikar och en grupp hornmusikanter som spelar.

Därefter är det inte många timmar kvar av den här veckan, men jag vill gärna önska dig en välsignad ny vecka.
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: