3 dec. 2023

VEM SKÖTER LOVSÅNGEN HOS DIG? – 1 Krön 23

 

Bibelläsning: Första Krönikeboken 23
Läs bibeltexten här:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=1+Chronicles+23&version=SFB15

"Varje morgon skulle de tacka och lova HERREN och likaså varje kväll." (1 Krön 23:30)

David gjorde förberedelser för det kommande Templet. Lovsången hade en viktig plats i Templets funktion. Man tillsatte 4.000 personer för att ansvara för den tjänsten: "och 4.000 skall lovsjunga HERREN till de instrument som jag låtit göra för lovsången" (vers 5).

Idag bor inte Gud i Tempel gjorda av människohänder. Nu bor han i levande tempel som finns överallt. Du och jag är hans nya tempel. "Eller vet ni inte att er kropp är ett tempel åt den helige Ande som bor i er" (1 Kor 6:19).

Vem sköter lovsången i ditt tempel? Finns det lovsång där morgon och kväll? Eller är den tjänsten försummad i ditt tempel?

Det finns alltid skäl att lovsjunga Gud. Och medan vi lovsjunger honom förvandlas vi.
_______________

- Mannakorn att tugga på under dagen:
"Gå in i hans portar med tacksägelse, i hans gårdar med lov. Tacka honom, lova hans namn! Ty HERREN är god, hans nåd varar i evighet, hans trofasthet från släkte till släkte." (Ps 100:4-5) 
_______________

Innehåll:
David organiserar tempeltjänsten och fördelar uppgifterna som tillsyningsmän, domare, dörrvaktare, lovsångare och musiker.

Kommentar:
Maktskiftet från David till Salomo berörs bara med en enda vers (vers 1). I själva verket var maktskiftet mycket mer komplicerat än så. Du kan läsa den spännande berättelse i 1 Kung 1.

David fick inte bygga Herrens tempel, men han gjorde ytterst noggranna förberedelser för tempelbygget och för verksamheterna i Templet.

Präster och leviter hade olika uppgifter i och utanför Templet. Både präster och leviter tillhörde Levis stam, men prästerna måste dessutom vara ättlingar till Moses bror Aron, den förste översteprästen (2 Mos28:1-3).

Till eftertanke:
Om du är en kristen är du Guds tempel idag, ett tempel åt den Helige Ande (1 Kor 6:19).
- Hur står det till med lovsången i ditt liv? Det finns alltid skäl att lovsjunga Gud. Och medan vi lovsjunger honom förvandlas vi.

Inga kommentarer: