16 juli 2018

DN-analys av abort – intellektuellt haveri

- Stefan Gustavsson i Världen idag -

DN, Sveriges största dagstidning, har en imponerande journalistisk historia. Det borde förpliktiga, men tydligen inte när abortfrågan ska diskuteras. Då sjunker argumentationsnivån som en sten.

I ledaren den 21 maj diskuteras den irländska folkomröstningen, under den provocerande rubriken ”Abortmotståndarna värnar inte livet”.

DN skriver: ”Tanken med den nuvarande lagstiftningen [som gällde före omröstningen] är att visa att kvinnans och fostrets liv är lika mycket värda men det är blott en religiös tankelek. Inte i någon aspekt är ett outvecklat foster att jämställa med en redan existerande, tänkande och kännande människa. Att jämställa fostrets rättigheter med den gravidas är att sätta den potentiella människan främst.”

Inte i någon aspekt? Ett tolv veckor gammalt foster skiljer sig förstås från en vuxen människa på många sätt. Precis som ett nyfött barn eller en dement person skiljer sig från en frisk människa mitt i livet. Men påståendet att det inte ”i någon aspekt” går att jämföra ett foster med en vuxen människa är felaktigt. De kan jämföras på många sätt. Båda tillhör släktet Homo sapiens. Båda har varit i den situation fostret är i just nu, inuti mammas mage. Båda har samma startpunkt; sammansmältningen av äggcell och sädescell.


Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: