31 jan. 2019

Blodigaste attacken mot filippinska kristna

- Dagen -
20 människor dog i den blodigaste attacken hittills mot kristna i södra Filippinerna.

Påven och andra världsledare fördömer nu dådet.

En lokal evangelikal ledare säger till Dagen att de kristna inte kommer att fly.
Det var i söndags som bomber exploderade i och utanför den katolska kyrkan Our Lady of Mt. Carmel på ön Jolo. De två explosionerna dödade ett 20-tal människor och ett hundratal skadades.

”En verklig satanisk handling”
Attacken har skakat om den kristna minoriteten på ön. Den tidigare katolske biskopen Angelito Lampon kallade dådet en avskyvärd vanhelgelse av en helig plats, under en helig gudstjänst. 


Läs mer HÄR.

30 jan. 2019

Bara ljuset kan besegra mörkret - Sebastian Stakset

Varje onsdag presenterar vi en bok från vår webbshop AFFÄREN. Detta är nummer tre i serien:


Läste du vittnesbördet i måndags? Här kommer mer om Sebastian Stakset. Läs och låt dig inspireras. Har du redan läst boken? Finns det någon du skulle vilja ge den här boken till?

Bara ljuset kan besegra mörkret - Sebastian StaksetMörkret hade makten. Hat, självförakt, tomma vodkaflaskor, vapen, fängelse­straff, självmordsförsök, kokainpåsar och ett inre fyllt av ångest utgjorde några av bevisen.

Det otippade hände och Sebastian Stakset – gangsterrapparen som frontat en destruktiv och kriminell livsstil och varit en ikon för skaror av unga människor över hela landet – blev frälst. Men demonerna som styrt honom under många mörka år ville inte släppa herraväldet. Helvetet bröt loss. 

Den här boken skildrar den intensiva kamp som rasade under flera år. Det var en våldsam sammandrabbning mellan liv och död, mörker och ljus som var nära att sluta i självmord, en överdos eller i en demolerad bil på E4:an. Dagen då alla band klipptes till mörkret i det gamla livet klev Sebastian Stakset in i ljuset – som en fri man. 

Stakset skildrar sitt liv – från barndomen till idag – med vidöppna ögon och en skoningslös ärlighet. Han som tidigare var en våldsman, fylld av hat, talar idag om förlåtelse och får se skaror av människor förvandlas av Guds kärlek och ljus.

Förutom ”vanligt folk” är det alltifrån knarkhandlare, narkotikamissbrukare till tonåringar på institutioner och interner på fängelser som tar emot ljuset och kärleken som finns hos Jesus. Flera av dessa delar med sig av sina dramatiska vittnesmål i denna bok. 

Bara ljuset kan besegra mörkret. Det är Sebastian Staksets omvälvande resa ett otvivelaktigt bevis på.

150:- (Postens porto tillkommer)
Mejla till info@rupeba.se för att beställa boken
.

29 jan. 2019

Abort tillåts till födseln – fick demokrater att jubla

- Världen idag -
Delstaten New York har fått en ny lag som tillåter aborter ända fram till födseln. Den röstades igenom under jubel och applåder från demokraterna som fått stöd från förra utrikesministern, Hillary Clinton.

Efter en intensiv debatt i New Yorks lagstiftande församling antogs lagförslaget under dundrande applåder, med 38 röster för och 28 emot, rapporterar Christian Post.

I 12 år har abortförespråkare försökt få igenom den så kallade ”Reproductive Health Act”, som avkriminaliserar aborter efter 24:e veckan.

Tidigare fick endast legitimerade läkare utföra aborter till och med 24:e veckan i delstaten New York. Med den nya lagstiftningen tillåts läkare, barnmorskor och praktiserande sjuksköterskor att utföra aborter under hela graviditeten.

I den nya lagtexten anges att sena aborter kan utföras om fostret inte är levande eller om ”aborten är nödvändig för att skydda patientens liv eller hälsa”. Men begreppet ”hälsa” kan tolkas ganska brett, och bedömare menar att det även kan inkludera fysiska, känslomässiga och familjemässiga problem eller om kvinnans ålder är hög.

”I själva verket kommer fri abort att vara tillgänglig fram till födseln – om kvinnan vill göra slut på sitt fullt utvecklade barn på grund av att hon hävdar att det är för mycket för henne att ta itu med ekonomiskt, känslomässigt eller på annat sätt, så kommer hon att tillåtas att göra det”, säger Will Maule, kommentator på nyhetssajten Faithwire.


Läs mer HÄR

Läs också "Moralisk kollaps i New Yorks abortbeslut"

28 jan. 2019

Dags för vittnesbörd!

Cecilia Johansson levde 20 år i missbruk och dottern Miranda i åtta år. I samtal med Sebastian Stakset beskriver de en dramatisk väg till befrielse som förändrade deras liv i grunden (11 minuter).

27 jan. 2019

Tidig söndagsmorgon i Västerås den 27 januari

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

För en gångs skull får vi vakna upp i våra egna sängar och i vårt eget hem. Grannarna som bott här i flera decennier frågar fortfarande "Trivs ni inte här? Ni är ju aldrig hemma?". Jo, nu är vi hemma och vi trivs.

Förra söndagsmorgonen skrev jag från den ekumeniska mötesserien i Mosjøen i Norge. Vi var då på väg till Dolstad kyrka för förmiddagsgudstjänsten.

Den gudstjänsten var ganska annorlunda än de övriga i serien. De övriga gudstjänsterna hölls i Pingstkyrkan, som disponerar den största möteslokalen i staden. I Dolstad kyrkan var det traditionell Luthersk gudstjänstform med både barndop och nattvard. 

Inför min predikan fick jag välja mellan att klättra upp i den högt belägna predikstolen eller stå på golvet. Jag kalkylerade snabbt fördelar och nackdelar med de tillgängliga platserna för predikan. För att komma till predikstolen måste jag gå upp för en brant trappa och sedan gå en lång gång utefter kyrkväggen för att slutligen komma fram till predikstolen, högt över huvudet på gudstjänstbesökarna. Jag ville ju inte se ned på folket i kyrkan och jag ville inte heller tala över huvudet på församlingen. Dessutom vill jag ju inte placera mig själv högre än den förgyllda ängeln som hängde i taket, så det blev golvet.

På tal om den förgyllda ängeln som hängde i taket hade han en skål i sina framräckta händer. Vi trodde att det skulle symbolisera ett rökelsekar, men där hade vi fel. Då det var dags för barndopet började den förgyllda ängeln röra på sig. Sakta och andäktigt sänkte sig ängeln ned och någon gick fram och hällde vatten i skålen och sedan var allt förberett för barndopet. Då barndopet var över höjde sig ängeln värdigt och återtog sin plats uppe i höjden. Kyrkan byggdes i början av 1700-talet och ängeln såg inte så väldigt modern ut, så han kanske har varit med hela tiden. Han visade i alla med all önskvärd tydlighet det som de flesta får uppleva i livet. Ibland går det upp och ibland går det ned. I alla fall för den förgyllda ängeln i Dolstad kyrka

Sedan var det avslutningsmöte Pingstkyrkan på kvällen. Även vid det tillfället var det många som sökte sig fram för bön och förbön. I mina förberedelser för mötesserien hade jag bett att mötena skulle uppmuntra pastorerna, prästerna och officerarna till större frimodighet och tro samt att någon/några skulle bli frälst.

Det första målet är inte speciellt mätbart. Hur många skulle bli uppmuntrade och hur mycket? Det andra målet, att någon skulle bli frälst, är däremot lättare att mäta. Vi fick vänta till den sista gudstjänsten för att se det hända.

Sedan blev det måndag morgon. Klockan 06.00 blev vi hämtade av taxin som tog oss till flygplatsen för det första av tre flyg som skulle ta oss till Arlanda. Därefter var det flygbussen och lokalbussen som tog oss hela vägen hem.

Efter en natt hemma bar det i väg på en mentorsresa med bil för att besöka några av våra fantastiska officerare i landet. Efter tre dagar och 117 mil kom vi hem igen och nu är det söndagsmorgon och snart dags att åka till mötet på kåren i Västerås. 

Ha en välsignad ny vecka
Peter Baronowsky

Den förgyllda ängeln i Dolstad kirke
Rut predikar i Pingstkyrkan i Mosjöen

Under kyrkkaffet kunde vi beskåda Dolstad kirke byggt som pepparkakshus, med exakta proportioner mätt med laser.

26 jan. 2019

Jesu Ande talar i hela Skriften

- Svenska Evangeliska Alliansen -
Det finns en fara i att gradera olika delar av Skriften som mer eller mindre värdefulla, eller som mer eller mindre Jesu ord. SEA:s Olof Edsinger utmanar en hållning som har brett ut sig i delar av den västerländska kristenheten.

" Att umgås med den heliga Skrift är därmed detsamma som att umgås med honom själv. Att ta avstånd från Skriften är detsamma som att distansera sig från honom som talar."

Läs mer HÄR.

Inför söndagen: JESUS SKAPAR TRO

- Från kyrkoaretstexter.se -
Jes 45:22-24, Gal 2:16-21, Joh 4:27-42, Ps 36:6-10

Denna helg dröjer vi oss kvar i berättelsen om den samariska kvinna som fick möta Jesus vid brunnen. Kvinnan hade efter ett liv av sökande i usla brunnar äntligen hittat livets källa.

Texten börjar i vers 27 med ”Just då kom hans lärjungar”. Förra söndagens text avslutades med att Jesus svarar kvinnan att han är Messias. Den ordagranna grekiska ordföljden är ”Jag är”, vilket anspelar på hur Gud presenterade sig för Mose i öknen. En berättelse som kvinnan väl kände till.

Vi läser nu hur lärjungarna kommer tillbaka med maten de handlat i staden. De blir chockade över att se att Jesus samtalar med en kvinna. Rabbiner undvek kontakt med kvinnor, man pratade inte ens med sin egen hustru på allmän plats. Johannes, som var med när det hände, skriver nu att ingen frågade något. (Inte ens Petrus, som annars alltid brukar prata!)


Läs mer HÄR.

25 jan. 2019

Englands ärkebiskop: Jag talar i tungor dagligen

- Världen idag -
Justin Welby, ärkebiskop av Canterbury, berättade i den kristna radiostationen Premier att han talar i tungor varje morgon som en del av sin bönestund. Han berättade också att han ofta uppmuntras av kunskapens ord och profetior. Uttalandena väcker nu stor uppmärksamhet i Storbritannien.
Justin Welby är högste ledare för den anglikanska kyrkan och intervjun där han berättar om sin syn på karismatik och den helige Ande har fått stort genomslag i Storbritannien.

– I mitt eget böneliv, och som en del av min dagliga disciplin, ber jag i tungor varje dag. Inte som något tillfälligt utan som en del av daglig bön, säger Justin Welby till Premier.

Han förklarade vidare att det sker tidigt på morgonen, är en vana och långt ifrån något ”extatiskt”.


Läs mer HÄR.

24 jan. 2019

"Min tro började ganska ovanligt"

- Rigmor Holst i Inblick -
Henrik Olsson är inte uppvuxen i en troende familj, men under en lektion i litteraturhistoria på gymnasiet läste klassen en profetia om framtiden som skrivits på 1800-talet. – Det skrämde mig ordentligt, så jag gick hem efter skolan och letade upp pappas gamla konfirmationsbibel, berättar Henrik som tyckte att Bibeln verkade trovärdig.


– Jag slog upp slutet av Bibeln och läste ur Uppenbarelseboken. Jag tänkte att där står det nog något om jordens slut.
Henrik började läsa och tyckte att det stämde med det de pratat om under lektionen i skolan.
– Jag tyckte det lät trovärdigt. Ju mer jag läste desto mer övertygande tyckte jag att det var och det som tilltalade mig var att Bibeln även visade på att det fanns en lösning, nämligen att tro på Jesus. Där och då började en tro på Gud växa i mig.


I efterhand förstod Henrik att det var Gud som ledde honom till sin pappas gamla bibel.


Läs mer HÄR.

23 jan. 2019

Jag sökte Allah och fann Jesus - Nabeel Qureshi

Varje onsdag presenterar vi en bok från vår webbshop AFFÄREN. Detta är nummer två i serien:
_______________________________

Jag sökte Allah och fann Jesus - Nabeel Qureshi
- En hängiven muslim möter kristen tro

Jag sökte Allah och fann Jesus är en bok som rymmer en fängslande historia om en muslim som gör en dramatisk resa från varmt troende muslim till övertygad kristen. Den är ett stundvis hudlöst porträtt av en ung man som gör allt för att försvara sin muslimska tro och spjärna emot Guds sanning om Jesus Kristus och hans uppståndelse.

Boken ger en unik inblick i hur det är att växa upp som muslim i västvärlden, hur många muslimer tänker och känner både kring sin egen tro och kring den emellanåt anstötliga kristna tron. Du som vill lära dig att bättre förstå och bemöta dina muslimska vänner och bekanta får här ta del av ett vittnesbörd som är långt mer värt än tusen läroböcker. Omdömen om boken ”Jag slukade den här boken så snabbt – den var så spännande! Det här är den bästa redogörelsen jag stött på från en före detta muslim som långsamt/försiktigt/envist blivit en kristen. Han tog upp alla argument jag har mött från muslimer i chattrum och på videor. Och han behandlar de sanningsenliga svar som kristna tydligt visar.” Från Goodreads

284 sidor 
190:- (Postens porto tillkommer)
(Jämförpris: På adlibris webbshop kostar boken 222:-)
Mejla till info@rupeba.se för att beställa boken


Psykiatern som tar kampen mot genusteorierna

Genusteorier är kvacksalveri. Det menar psykiatern David Eberhard, som nyligen skrivit boken Det stora könsexperimentet. Han går också till hårt angrepp mot mediers okritiska rapportering om personer som vill ändra kön. – Om 30 år tror jag att vi kommer ha en debatt som liknar tvångssteriliseringsdebatten, säger han.

Att förskolor, universitet och myndigheter i hög utsträckning använder sig av genusteorier är inget som uppskattas av David Eberhard, överläkare i psykiatri och verksamhetschef vid Prima vuxenpsykiatri. I den nyutkomna boken Det stora könsexperimentet sågar han teorierna och menar att de inte utgår från verkligheten.


(Läs mer HÄR. Betallänk)

22 jan. 2019

Var tredje ung kvinna nu offer för sexualbrott

"Var tredje ung kvinna nu offer för sexualbrott", skriver Svenska Dagbladet på sin ledarsida (Läs mer HÄR. Betallänk) 


I Världen idag skriver Per Ewert om tänkbara orsaker till ökningen av sexualbrotten:

Det finns tre fenomen som de senaste åren har ökat i Sverige och som kan anses ha påverkat sexualbrotten:

• Den svenska normlösheten. Ett tungt ansvar ligger på dem som drivit igenom en filosofi där sexualiteten helt frikopplats från relationer och överlåtelse. Tanken att sex alltid är en tänkbar möjlighet med vem som helst, när som helst, skapar en gråzon som ökar risken för övergrepp och våldtäkter.

• Den allt grövre pornografin.Polisen berättar att sexualbrottslingar i princip alltid har sina mobiler fulla med våldspornografi. Den som matar sig grova sexuella övergrepp riskerar med tiden också att själv begå sådana övergrepp.

• En annan kvinnosyn. Det är ett oundvikligt faktum att det finns en överrepresentation av våldtäkter hos unga män med bakgrund i kulturer med en annan kvinnosyn – ofta påverkad av islam, där kvinnans ställning är starkt underordnad mannens. De som i toleransens namn blundar för detta kan inte heller här undgå ansvar.


Läs mer HÄR.

21 jan. 2019

Pastorn Micael sammanställde Migrationsverkets svåra frågor till eget kristendoms-test

- SVT NYHETER -
Pastor Micael Grenholm, från Uppsala, är sedan länge engagerad i asylfrågor och har länge varit kritisk till Migrationsverkets kunskapstest för konvertiter. När en församlingsmedlem föreslog att man skulle sammanställa de frågorna till ett eget test nappade han direkt på förslaget. Nu rasar debatten bland kristna som gjort det svåra testet och fått sin tro ifrågasatt.
– Jag hade räknat med att det skulle få en del uppmärksamhet. Men det har fullkomligt exploderat, säger han till SVT....

Kritiserar kvaliteten på frågorna
Det var bland annat SVT Nyheters rapportering som fick pastor Micael Grenholm att reagera starkt. Frågorna var mycket svåra att besvara och han upplever hela processen som rättsosäker:
– Kunskapsfrågor är ett dåligt sätt att ta reda på om folk tillhör en viss religion. Men jag har också reagerat på att frågorna håller så dålig kvalitet, säger han.
Och fortsätter:
– Vi vet inte vilket svar Migrationsverket väntar sig. Som en fråga: ”Kan du räkna upp sakramenten?”. Men frågan är: Sakrament enligt vem? Katolska kyrkan säger sju. Luther säger att det finns två, baptism att det finns noll och ortodoxa säger att det finns hundra. Det är en väldigt komplex fråga att svara på, förklarar han.


Läs mer HÄR.

20 jan. 2019

Tidig söndagsmorgon i Mosjöen, Norge, den 20 januari

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Det är längre till Mosjöen än det är till New York. I varje fall när det gäller tid och kostnader. Det tog oss elva timmar att ta oss från Västerås till Mosjöen, och till en betydligt högre kostnad. Resan innehöll två busstransporter, tre flygtransporter samt en biltransport.

Den sista flygturen var från Bodö till Mosjöen i ett propellerdrivet Wideröflyg. Vi har på tidigare resor tagit oss fram i Nordnorge med dessa Wideröflyg och de skickliga piloterna klarar de flesta väderlekssituationerna. 

När vi höll på att gå ned för landning i Mosjöen drog piloten plötsligt upp farten för att lyfta igen. Väl uppe i luften talade piloten om att det hade kommit en kraftig snöby och att vi nu skulle försöka flyga in från en annan vinkel. Det har vi varit med om förut, men man har ju alltid ett begränsat antal försök att få ner planet. Man kan ju inte parkera i luften och vänta på en dag med bättre väder.

Nåväl, ner vi kom på ett bra sätt och vidare till vårt nattlogi i Mosjöen.

Orsaken till att vi befinner oss i Mosjöen är att vi predikar på en ekumenisk mötesserie. Det är sex lokala församlingar som tillsammans genomför denna mötesserie varje år. Det förekommer på många platser i Norge att man årligen har sådana "Fellesmøter". 

Det är normalt att vi varje gång vi besöker möter gamla bekanta (tonvikt på bekanta mer än på gamla). På flygplatsen i Oslo, mellan flyg ett och flyg två, träffade vi en frälsningsofficer på väg från ett sammanträde på HK hem till Vestlandet. Vi fick en fin pratstund tillsammans om hur det har gått med flera av de unga officerarna som vi hade mycket att göra med under åren i Norge. Våra värdar i Mosjöen, Bodil och Helge, har vi träffat många gånger och haft möten på flera av de kårer där de varit stationerade. Tidigare elever från Jelöy Folkehögskola träffar vi på nästan alla platser vi kommer till. Så även i Mosjöen. 

Det är alltid spännande att få vara med om en ekumenisk möteskampanj. Vi kommer till samlingarna med våra olika bakgrunder och kulturer. Den norska kyrkan kommer med sitt sätt att fira gudstjänst, pingstkyrkan med sitt, Frälsningsarmén med sitt, Normisjon med sitt, Bedehuset med sitt, Adventisterna med sitt, Missionskyrkan.

En sådan mötesserie börjar ofta med en form av spänning där vi alla kanske har behov att markera vår särart. Vi började med möte fredag kväll och sedan var det seminarier/bibelstudier på lördagen. På lördagskvällen var det gudstjänst igen. Pingstkyrkans stora lokal var välfylld. Då Rut predikat gav jag en kort inbjudan om det var någon som ville komma fram för förbön, komma med sin törst och längtan för att bli fylld av den Helige Andes kraft. Omedelbart uppstod en rörelse i lokalen. Från alla delar strömmade det fram människor fram för förbön. Först kom en präst från kyrkan tillsammans med någon från Bedehuset och snart var det alldeles fullt på den öppna platsen fram plattformen.

Och så sker undret. Det var det inte längre pingstvänner, frälsningssoldater, adventister, missionsförbundare, folk från Bedehuset eller representanter från något annat kyrkosamfund. Vi var ett i vår längtan att få uppleva mer av Gud. Vi var helt enkelt Guds församling i Mosjöen som stod tillsammans med vår längtan inför vår Far i himmelen. Och Gud svarade på våra böner och sände den utlovade helige Ande över sina älskade barn.

Nu är det söndag morgon och snart dags att gå på gudstjänst i Den norske kirken med barndop och allt som hör till. Ikväll har vi avslutningsmötet i Pingstkyrkan. Och hur den ekumeniska mötesserien slutade får jag kanske återkomma i min veckorevy nästa söndag.

Till dess ber jag att du ska få uppleva en välsignad vecka.
Peter Baronowsky

19 jan. 2019

”Vi är innerligt trötta på att demoniseras”

- Debattartikel; Olof Edsinger och Bo Nyberg
Svenska Evangeliska Alliansen och Kristna friskolerådet-
Uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna, som med Vänsterpartiets välsignelse ska återinsätta Stefan Löfven, innehåller många okonventionella inslag. Ett av de mest anmärkningsvärda har ännu inte blivit så uppmärksammat – nämligen punkt 57 av 73 i den gemensamma överenskommelsen. Där kan man läsa att partierna avger följande löfte:

Ett etableringsstopp införs för fristående grund- och gymnasieskolor med konfessionell inriktning. Befintliga skolor med konfessionell inriktning ska kontrolleras bättre. En utredning ska först definiera avgränsningar.
För de flesta sekulariserade svenskar är kanske inte detta så mycket att orda om. Än sen, liksom? De konfessionella friskolorna utgör bara 0,4 procent av Sveriges totalt 16 000 skolor, så ett stopp för nyetableringar borde väl inte göra så mycket till eller från?
Frågan är dock betydligt större än många tror. Först och främst tvekar vi inte att beskriva det som S, MP, C och L ägnar sig åt som en kvalificerad form av mobbning. Det räcker alltså inte att de religiösa friskolorna är få. Inte heller räcker det att de lever upp till den svenska skolans läroplan – inklusive att hålla isär konfessionella inslag och undervisande moment.

Läs mer HÄR.

Inför söndagen: Livets källa

- Från kyrkoaretstexter.se -
Jes 55:1-4, Upp 22:16-17, Joh 4:5-26, Ps 19:2-7

I texten från Johannes 4 handlar det om kvinnan vid Sykars brunn. Vers 4 säger att Jesus ”måste” ta vägen genom Samarien. De flesta judar valde att gå en omväg runt Samarien så Jesus behövde inte ta den vägen av praktiska skäl, däremot var han tvungen att göra det för att uppfylla Guds plan.

Konflikten mellan judar och samarier startade på 700-talet f.Kr. då assyrierna ockuperade området och förde bort de flesta judar som bodde där. Man tvångsförflyttade sedan olika hedniska folkslag dit och det blandfolk som uppstod mellan de kvarvarande judarna och dessa folk kallades samarier.


Läs mer HÄR.

18 jan. 2019

Mot alla odds: Sofija, en åttaårig konstnär från Seda

- Lena Wickberg berättar på Frälsningsarméns blogg om ett besök i den lilla byn Seda i Lettland -

 Jag vill berätta om Sofija.
Hon är 8 år och går i andra klass. Och hon är konstnär. I alla fall nu. Om hon får möjlighet att fortsätta vara det återstår att se.
Sofija bor i Seda, långt ute på landsbygden i Lettland. Den lilla staden grundades när Lettland fortfarande tillhörde Sovjetunionen och är byggd i stalinistisk stil med stora, pampiga hus och breda boulevarder som löper ut från ett centralt torg. Den var nog fin när den byggdes, men nu är de en gång så ståtliga husen slitna och nedgångna, el och vatten saknas i många lägenheter och man ser krossade fönsterrutor både här och där. Arbetslöshet och fattigdom är utbredd bland dem som bor här, och kriminalitet hör till vardagen.
Som vanligt drabbar de hårdare livsvillkoren barnen allra hårdast. Därför har Frälsningsarmén startat ett dagcenter för barnen i Seda. Det ligger på en mindre sidogata, i ett litet, nyrenoverat hus som är målat i en varm och vänlig gul nyans med en glad, röd skorsten av tegel. Här känner man sig välkommen innan man ens stigit genom dörren.

Läs mer HÄR.

17 jan. 2019

Alf B Svensson: Förlåt andra – och dig själv!

Du blir inte en bättre människa genom att gå och anklaga dig för alla dumheter du gjort.

- Alf B Svensson i Dagen -
För en tid sedan ringde en kvinna och ville bekänna en sak. Efter en föreläsning jag haft hade hon stulit ett par böcker. Nu gick hon i behandling för sitt missbruk, ville be om förlåtelse och betala böckerna. Jag förlät henne genast, ville givetvis inte ha några pengar och sa hur imponerad jag var över att hon ringde.


Makthavare har inte samma mod och ber inte om förlåtelse. De gör en pudel. De blånekar tills mediedrevet blir för starkt och det är uppenbart för alla vad de gjort. Att be om förlåtelse är inte att göra en pudel. Vi erkänner att vi handlat fel, ber uppriktigt om förlåtelse, försöker ställa till rätta det vi gjort och lovar att det inte ska upprepas. Att säga förlåt är inte ett uttryck för svaghet. Det är ett bevis på styrka och personlig mognad.


Läs mer HÄR

16 jan. 2019

Frälsis i Nordstan 16-19 januari

- Pressmeddelande från Nordstan -

William Booth, grundade Frälsningsarmén i London 1865. Han startade verksamheten med orden soppa, tvål och frälsning, just i den ordningen. Han sa, ”du kan inte predika Guds kärlek för någon som fryser och är hungrig", det är ledorden verksamheten bedrivs utifrån än idag.


I fyra dagar visar Frälsningsarmén upp sin verksamhet i Nordstan med med soppa, sång, musik, bibelord och fotboll med FFA Global. Kända kockar kommer även i år att tillaga sin traditionsenliga soppa som bjuds på plats alla dagar. Under dagarna kommer också ”Dagens förebild” att presenteras, någon person eller organisation som har gjort något extra för utsatta människor tilldelas priset.

Läs mer HÄR.

Bokpresentation: Svenska Folkbibeln 2015 Slimline, blått konstskinn

Ett antal onsdagar framöver kommer vi att presentera en bok från vår webbshop AFFÄREN. Här kommer den första i serien.
 ____________________________

Svenska Folkbibeln 2015 Slimline, blått konstskinn
Vid beställning från info@rupeba.se  325:- (Postens porto tillkommer)
(Jämförpris: samma bok kostar i AdLibris Webbshop 408:-)
 

Förlag: XP Media.
Bandtyp: Inbunden, konstskinn, silversnitt.
Sidantal: 1054 sid.


Bibeln, världens mest lästa bok, kallas ibland för ”Böckernas Bok”. Egentligen är det inte en enda bok utan en samling av böcker, sånger, tänkespråk och brev. Som ett träd med många grenar där inspirationen kommer från samma källa – Gud själv. 


Denna utgåva innehåller hela bibeln, både Gamla och Nya Testamentet. Svenska Folkbibeln har varit till glädje för Sveriges bibelläsare sedan 1998. Denna bibeltext är frukten av ett mångårigt arbete av kunniga bibelforskare med djup kärlek till Bibeln som Guds ord. 

Folkbibeln 2015 är en lätt reviderad version av Folkbibeln 1998, med ett modernare språk och bättre flyt i texten. De historiska noterna som kastar ljus över bibeltexten och ger ökad förståelse för Bibelns värld har också utökats i denna utgåva. Med stor respekt för Bibeln som en helig skrift har översättarna gjort sitt yttersta för att komma så nära grundtextens betydelse som möjligt.

Denna utgåva innehåller dessutom en omfattande uppslagsdel med bland annat
Råd till bibelläsaren, Bibelns tillkomst och inspiration, Vad säger Bibeln om sig själv, kända bibelberättelser, bibelläsningsplan, Bibelns kronologi, Guds namn, Guds egenskaper, Jesu liv, Jesus i Gamla testamentet, Jesu liknelser, Jesu underverk, den helige Andes verk, Ämnesindex, persongalleri.

15 jan. 2019

Åsiktskorridoren blir allt trängre

- Malin Cederberg i dagen -
Partiernas förslag att stoppa konfessionella friskolor är åsiktsförtryck och beror på fördomar mot religion. Öka hellre kvalitetskontrollerna vid behov, skriver Malin Cederberg.

Vad ligger bakom det förslag till ”Etableringsstopp” för friskolor med konfessionell inriktning som S, MP, C och L nu enats om? Handlar det om kvalitetsbrister, värdegrund eller fördomar? Religionsfrihet – men bara på våra villkor. Rätt till skola – men staten ska bestämma var och hur. En sådan inställning visar bara att åsiktskorridoren i Sverige blir allt trängre och att fördomarna ökar.

Enligt internationella konventioner har vi alla rätt till vår tro, så länge den inte skadar andra. Föräldrar har rätt att välja skola för sina barn. Dessa grundläggande rättigheter omtolkas nu i Sverige och får alltmer lutning åt det som föreningen Humanisterna under många år lobbat för, att religion ska privatiseras och bort från det offentliga. Tro ställs, helt osakligt, mot vetande och spär därmed på fördomarna mot dem som utövar sin tro. Detta sker samtidigt som vi ser en ökande oro när andra kulturers värderingar börjar göra sig synliga. 


Läs mer HÄR.

14 jan. 2019

Therese blev en helt ny människa

- Angelica Victorin i Inblick -
Som tonåring tyckte Therese att kristna var osmarta och hade ologiska resonemang. Trots det följde hon med en klasskompis till en kristen konferens. Där fick hon uppleva Guds närvaro och omsorg. Ett halvår senare blev hon andedöpt. – Det förvandlade mig och var den bästa dagen i hela mitt liv, det största som någonsin har hänt mig. Det går inte att jämföra med någonting som jag varit med om varken före eller efteråt, berättar Therese för Inblick.

ANDEN I GLASET
I nian skulle tjejerna övernatta hos en i klassen, i samband med skolavslutningen. De ägnade kvällen åt "anden i glaset".
– Några av oss trodde det var påhitt, men en del trodde att anden svarade på riktigt. Noomi förstod att detta var en lek med andevärlden och ville inte vara med.
Snart märkte tjejerna att anden verkade svara på deras frågor. Atmosfären i rummet blev mer och mer otäck, minns Therese.
– Vi gjorde narr av anden och då skrev den ordet "dö" på spelplanen. Jag ropade nej, slog undan glaset och alla skrek av rädsla.
Tjejerna bestämde sig snabbt för att de måste be till Gud. I panik sprang de in till Noomi som lagt sig för att sova och ropade att hon måste be till Jesus tillsammans med dem.
– Noomi visste vad som hänt eftersom hon hade bett till Gud och sagt att "antingen ber jag att ingenting händer, eller ber jag att någonting händer och att de i så fall vänder sig till dig", berättar Therese.
De tog varandras händer och bad till Jesus. Rädslan och skräcken rann av. Tjejerna grät och började be för familjemedlemmar och vänner. Den natten tog en del av tjejerna emot Jesus, men inte  Therese.
– Men jag förstod att det fanns en andlig verklighet, en ond och en god sida. Den onda sidan ville jag inte längre vara en del av. Korset som jag hade upp och nervänt kring min hals, vände jag nu åt rätt håll.

Läs mer HÄR.

13 jan. 2019

Tidig söndagsmorgon i Västerås den 13 december

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet 
(Bilden: Den nedåtgående solen en eftermiddag då vi var på väg tillbaka till Västerås i bilen)

Så var det söndag igen efter en förhållandevis lugn vecka. Vi har rensat ut de sista spåren av julfirandet och nu ser vi framåt.

Under lördagen var det bönesamlingar på fyra olika platser i landet. På lördagen klockan 11.00 startade vi också ett bönedygn på kåren i Västerås. 

På lördagskvällen var det bönemöte på kåren som en del av bönedygnet. Nu är det snart dags för mig att ta mitt bönepass mellan 05.00 och 06.00. 

Jag tycker det är en fin upplevelse att ta del i ett bönedygn och veta att någon säger "Amen" klockan 05.00 och jag tar över böneansvaret under nästa timme. Och då jag säger "Amen" klockan 06.00 vet jag att någon annan fortsätter bönen.

Bönedygnet avslutas med gudstjänst på kåren klockan 11.00.

Efter den relativt lugna veckan går vi in i en intensiv resandeperiod. Nästa vecka ska vi tala på Fellesmøtene i Mosjøen. Felløsmøte betyder ekumenisk möteskampanj och Mosjøen ligger i höjd med Storavan i Sverige, men det ligger mitt i Norge. Norge fortsätter långt norrut och sedan österut nästan ända till Murmansk.

Det är inte helt oproblematiskt att ta sig från Västerås till Mosjøen. Först har vi 10 mil till Arlanda. Sedan flyger vi till Oslo. Därifrån flyger vi till Bodø som ligger norr om polcirkeln. Till slut flyger vi med ett litet propellerflygplan till Mosjøen.

På vägen hem måste vi också ta tre flyg för att komma hem. Mosjøen-Trondheim, Trondheim-Bergen, och till slut Bergen-Arlanda (utan att gå ner i Oslo). 

Kårledarna har ansvar för fler kåren i området som heter Helgeland. Vad är väl mer passande att det är Helge som har överinseendet över Helgeland. Men han gör det inte ensam. Han delar kårledarskapet med sin fru Bodil, men något Bodilland finns det inte så vitt jag vet. Det ska bli fint att träffa Bodil och Helge igen. Det var en stund sedan vi sågs.

Förutom Frälsningsarmén deltar ett antal församlingar i möteskampanjen: Pingstkyrkan Betel, den Norska Kyrkan, Normisjon, Misjonskirken och Adventkirken.

Men nu är det snart dags att gå till förmiddagsgudstjänsten på Frälsningsarmén i Västerås.

Jag ber att du ska få en välsignad vecka
Peter Baronowsky

12 jan. 2019

Inför första söndagen efter Trettondedag Jul - JESU DOP

JESU DOP 
är temat på söndagen efter Trettondedag jul. Himmelen öppnas över oss. Vi ser Jesus som ber och Anden som sänker sig över Jesus som en duva. Vi hör Faderns röst "Du är min älskade Son. I dig har jag min glädje". 
Mycket folk samlas vid Jordanfloden. Fler och fler kommer dit. Ryktet går att där händer något som har den största betydelse för mänskligheten. För dåtidens folk. Och för nutidens. För oss! Vi ser ryssar och kineser, folk från Oslo och Ljungskile och …

Bengt Pleijel tar oss med genom söndagens texter i tre punkter:
1. Fadern kommer till oss

2. Sonen kommer till oss
3. Den Helige Ande kommer till oss

Läs mer HÄR.

Vi lever i den yttersta tiden

- Felicia Ferreira i Dagen -
”Efter uppvaknandets år 2018 växer känslan av att vi lever i den yttersta tiden. Borta är lättsamhet och glättighet. Det är allvar nu, och absolut inte tid för en ironisk klackspark. Hävdvunna institutioner utmanas. Gamla överenskommelser bryts. Själen och vår mentala frihet är utsatta för attack. Döden knackar på dörren, ingen är stor nog att undgå dess grepp. Plötsligt tycks själva livet stå på spel.” Spaningarna inför 2019 kommer från, ofta träffsäkra, analysföretaget Kairos future och understryker behoven av en ny orientering.


Botemedlen mot vår känsla av otrygghet, stress och ångest blir psykofarmaka, mindfulness och maratonlopp. Lindringen kommer men boten uteblir. 


Läs mer HÄR.

11 jan. 2019

Var är protesterna mot folkmordet på kristna?

- Stig Helmersson i Dagens Nyheter -
När man talar om kristna offer och muslimska förövare börjar den mest engagerade aktivist för mänskliga rättigheter att flacka med blicken.


Vad är det egentligen för fel på er?
Frågan ställdes till Andrew Bennett, före detta kanadensisk ambassadör för religiös frihet, när han talade inför en judisk grupp. Ämnet var förföljelsen av kristna i Mellanöstern och de judiska åhörarna skakade på huvudet när de hörde om det utrotningshot som de kristna nu lever under i det som en gång var kristendomens kärnländer.
”Om det hade gällt judar skulle vi ha protesterat konstant. Vi skulle ha ansatt politiker och varit ute på gatorna varenda dag. What's wrong with you people?!”


Läs mer HÄR.

Åklagare: Ofött barn skyddas inte av lagen

- Dagen -
Åklagaren lägger ner utredningen om en sen abort i vecka 30.
Orsaken: ett ofött barn skyddas inte av lagen.
– Det är en stötande ordning, säger Jennie Nordin, kammaråklagare till Dagen.Det var i somras som en felavläsning på ett ultraljud innebar att en abort på Karolinska universitetssjukhuset av misstag utfördes i vecka 30.

Enligt vårdpersonalen hade alla undersökningar gjorts korrekt. Fostret bedömdes då vara i vecka 12.

– Men det är tolkningen av resultaten som inte var korrekta, sa Catharina Lyckeborg, verksamhetschef på kliniken Ultragyn som gjorde den första undersökningen.

Sjukhuset polisanmälde sig självt efter händelsen.

Åklagaren Jennie Nordin inledde en förundersökning mot vårdpersonalen. Hon rubricerade händelsen som grovt vållande till annans död.

– Enligt min mening är det ett barn som aborterats här, sa hon då.

Men efter att ha utrett händelsen under hösten har hon nu lagt ner förundersökningen. Hon är märkbart besviken.

– Tyvärr ser rättsläget ut såhär. Jag hade gärna velat gå vidare, men en förlossning måste vara påbörjad för att ett barn i magen ska vara ett möjligt brottsobjekt.

Hon konstaterar att svensk lag säger att ett foster blir ett barn vid graviditetsvecka 22.

– Men ett ofött barn är inte skyddat i lagen och kan därför inte vara målsägande. Det är naturligtvis en stötande ordning, säger hon till Dagen.


Läs mer HÄR.

10 jan. 2019

Enhet, ja – men utan avkall på bibeltro

- Stefan Swärd i Världen idag -
Enheten får inte medföra att den teologiska och andliga analysen av kristna församlingens inriktning, prioriteringar och tro tystnar och uppfattas som obekväm.

Bristen på bibeltro och förankring i Bibelns lära och förkunnelse tar sig en rad olika uttryck i den moderna kyrkan. Kampen för bibeltron och att värna om Guds ord som centrum för församlingens liv och lära är inte en kamp som går mellan samfund. Det är en utmaning för varje kristen församling i vår tid, och för varje enskild kristen. Så mycket i vår tid vill utmana och påverka oss att överge Bibeln som rättesnöre för lära och liv.

Ett allvarligt tecken på distans från Guds ords centrum är att syndens allvar och konsekvenser tonas ner. Man talar bara om Gud som kärlek, inte om en Gud som visar vrede över synden och dömer synden. Det medför att behovet av frälsning och omvändelse nedtonas. Vilket leder till en konsekvens att evangelisation blir oviktigt och att mission inte blir omvändelseförkunnelse, utan fokus hamnar på socialt engagemang.

Läs mer HÄR.

Märtha, 83 år, fick inte fortsätta i taxin då hon berättade att hon var kristen

- Dagen - 
Nyligen skulle Märtha Nordlund, 83 år, åka på ett läkarbesök i Danderyd. Hon beställde färdtjänst från sitt hem i Kungsängen utanför Stockholm och en bil från Sverigetaxi kom och hämtade henne.

Märtha satte sig bredvid föraren som körde i väg men plötsligt hände något oväntat. När de hunnit till Tensta tvingades Märtha mot sin vilja att gå ur taxin. Taxichauffören svängde av vägen och lämnade henne ensam.

– Han blev jättearg när jag berättade att jag är kristen och sa att jag inte fick åka med honom längre. Han tvingade mig att gå ur taxin.


Läs mer HÄR (betallänk).

Till alla bibelläsare

Till alla er som följer UTMANINGEN varje dag på vår hemsida eller Facebooksida.

Vet du om att du kan få ett mail varje morgon med dagens inlägg från UTMANINGEN? I det mail vi skickar ut finns, förutom det vi lägger ut på sidan, en "studiedel" med Översikt - Kommentar - Till eftertanke.

Du behöver bara skicka ett mail till info@rupeba.se och skriva UTMANINGEN så får du ditt första mail dagen efter.

9 jan. 2019

Frälsningsarméns insamling möter behov under årets fattigaste månad


- Pressmeddelande på mynewsdesk -

Januari kan för många vara den månad på året då det är som svårast att få ekonomin att gå ihop efter jul och nyår. Nu drar Frälsningsarmén igång januari-insamlingen för att stödja familjer i ekonomisk utsatthet under årets fattigaste månad och ge fler en bra start på 2019.

Till Frälsningsarmén kommer hjälpsökande under hela året men i vissa verksamheter är det mer påtagligt att de som kommer har det extra tufft just i januari.

– Även en hel del av dem som får ekonomin att gå ihop har ingenting över efter nyår. Många drar på sig räkningar kring julen ända in i februari/mars, säger Susanne Åsbogård, föreståndare för Alingsåskårens sociala arbete.

I flera av Frälsningsarméns verksamheter görs extra hjälpinsatser inför jul. De som inte fått stöd i december kan få motsvarande hjälp i januari. 


Läs mer HÄR.

Homosexualitet och samkönade relationer

Stefan Gustavsson ger en balanserad och tydlig undervisning i ämnet (60 min)


8 jan. 2019

Gläds vi över Guds bud – eller tolererar vi dem?

- Olof Edsingers hemsida -
Psaltaren 119 är inte bara Bibelns längsta kapitel. Det är också en på många sätt utmanande text om Guds lag, torah. ”Jag har min glädje i dina bud, som jag älskar”, skriver psalmisten (v 47). Och: ”alla dina bud är sanning” (v 86).Tycker du att det är jobbigt med Bibelns tal om domen? Uppenbarelsebokens kristna längtarefter domens dag: ”Herre, du som är helig och sannfärdig, hur länge skall det dröja, innan du dömer jordens invånare och utkräver hämnd för vårt blod?” (6:10)...

...Tycker du att det är jobbigt med Nya testamentets undervisning om den dubbla utgången? Paulus kan förvisso gråta över sina landsmän, som genom sin förnekelse har dömt sig till en evig åtskillnad från sin Skapare. Men fördenskull ser han inga skäl att ifrågasätta rimligheten i vad som väntar: ”Gud är rättfärdig: han vedergäller dem med lidande som plågat er och ger åt er som blir plågade lindring tillsammans med oss” (2 Thess 1:6–7).

Än en gång: Det är fullt naturligt att vi som kristna har favoritverser i Bibeln – och det är rimligt att exemplen ovan inte ingår i dessa. (De är inte heller mina favoritverser.) Men vi bör ändå vara på vår vakt, så att vi inte hamnar i ett läge där vi på sin höjd kan tänkas ”tolerera” Guds bud – när vi med psalmistens ord är kallade att älska dem.

För att kunna göra detta behöver vi förstås först ha fått en möjlighet att lära känna honom som är budens källa – nämligen Herren själv. Just detta är och förblir därför lösningen när vi ryggar tillbaka inför Bibelns mer svårsmälta delar. Den Gud som har skapat och frälst oss är värd både vår kärlek och vår lydnad!

Läs mer HÄR.

7 jan. 2019

Antikristligt kontrollsystem i Kina

- Holger Nilsson i Apg29 -
Antikristligt kontrollsystem i Kina
Det som nu är en verklighet i Kina kan nog de flesta inte ta in – det handlar om ett kontrollsystem som nog ingen har kunnat föreställa sig.

Vi borde egentligen inte bli överraskade över detta kontrollsystem, som nu kineserna tvingas leva med. Det passar nämligen helt in med den bild som det profetiska ordet har gett oss en föraning om.

För att få en uppfattning detta är det bara att titta på bilderna som vi lagt in här. De två bilderna är skärmdumpningar från SvT:s Dokument utifrån som sändes den 7 oktober.

I slutet av SvT:s program visades hur kontrollsystemet fångar in alla dessa kineser, vare sig de går, cyklar eller kör bil – ingen kommer undan. Systemet är redan långt utbyggt och om cirka ett år, ska Kinas stora befolkning övervakas av nära 600 miljoner (!) övervakningskameror.

Kina Social Credit skriver att detta system kommer att låta trovärdiga medborgare vandra fritt under himlen, samtidigt som de gör det svårt för de missgynnade att kunna ta ett enda steg. De kan hållas helt utestängda från samhället.


Läs mer HÄR.

6 jan. 2019

Tidig söndagsmorgon i Västerås den 6 januari

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen och vi har redan kommit en bit in i det nya året.

Veckan började med nyårsafton. Mellansonens familj från Norge gjorde sig klara för avfärd. Yngste sonens familj från Stockholm hade också varit här på besök några dagar. Natten till nyårsafton har även yngste sonens äldsta dotter sovit över här.

I förbindelse med frukosten hade vi vår dagliga morgonbön. Under det gångna året läste vi varje morgon från UTMANINGEN, GT på två år, men under jul- och nyårshelgen tog vi fram Ruts andaktsbok, DAGBOKEN. Vid frukosten på nyårsafton bad en av nio-åringarna om inte hon kunde få läsa Dagens Andakt, och det fick hon.

Jag vet inte varför men efter morgonbönen blev båda nio-åringarna väldigt ivriga att få varsin DAGBOKEN. Rupebas boklager är normalt en favoritlekplats för de yngre barnbarnen då de ska leka bokhandel.

Vem kan säga nej till två nio-åringar som lägger huvudet på sned och ber "snälla" kan inte vi få varsin bok. Ja, Rut kunde i alla fall inte säga nej. Rut skrev en hälsning i de två böckerna och sedan åkte de iväg mot Stockholm. Men i minibussen hände det något ovanligt. I stället för att ta fram sin iPad och se på någon film, fick iPaden ligga på sätet och en påpasslig mor tog en blick på två nio-åringar i full koncentration läsandes DAGBOKEN. Bilden ser ut som en välregisserad annons för DAGBOKEN, med det är den inte. Den är bara en ögonblicksbild där två nio-åringar läser varsin pappersbok istället för något mer aktion-fyllt på iPaden. Undrens tid är inte förbi.

Nio-åringarna visste ju att boken var skriven av farmor Rut. Men även andra familjemedlemmar är inblandade: Bilden på framsidan är tagen av faster Johanna, på bilden ser vi kusin Samuel och kusin August, illustrationerna till varje månad har moster Anna gjort och design till omslaget har pappa/farbror Stefan gjort (Hoppas att jag inte glömt någon).

Men nu är det trettondagshelg och nu har vi fått besök av äldste sonens familj från Borås. Vilket privilegium att få träffa alla familjerna under jul- och nyårshelgen. På lördagen kom även äldsta sonens två söner till Västerås (de två som syns på framsidan av DAGBOKEN). Det äldsta barnbarnet studerar på högskolan i Eskilstuna och har inte så långt till Västerås.

Nu har det gått några år sedan omslagsbilden på DAGBOKEN togs. De två små pojkarna har blivit män. Den yngste har blivit 1,92 meter lång.

På lördagen kom även yngste sonen från Stockholm med sina två flickor hem till oss. Det är extra attraktivt att åka hela vägen till Västerås då man får träffa några av kusinerna, även om de inte är jämnåriga.

Vi passade också på att gå en promenad i Västerås med hela den besökande gruppen av familjen. Rut och jag guidade gruppen genom några av de sevärda platserna i vår nya hemstad. Här ser du hela gruppen ute på lördagspromenad.
Nu tycker du kanske att det blev lite väl mycket personligt i veckorevyn "Söndagsmorgon". Men det är ju trots allt en veckorevy "från min högst personliga utkikspunkt på livet."

Ha en välsignad vecka
Peter Baronowsky

5 jan. 2019

Organisationerna som hjälper hemlösa

- Expressen -
Flera frivilligorganisationer arbetar med att hjälpa personer i hemlöshet.

De erbjuder både akut hjälp och mer långsiktiga lösningar.

– Hjälpbehovet är konstant hela året. Vi jobbar 365 dagar om året med de här människorna som är totalt utsatta i samhället, säger Per-Uno Åslund, metodstödjare på Frälsningsarmén.

Flera frivilligorganisationer arbetar med att hjälpa personer i hemlöshet.

De erbjuder både akut hjälp och mer långsiktiga lösningar.

– Hjälpbehovet är konstant hela året. Vi jobbar 365 dagar om året med de här människorna som är totalt utsatta i samhället, säger Per-Uno Åslund, metodstödjare på Frälsningsarmén...

En annan knytpunkt för hemlösa är Frälsningsarméns sociala center i Hornstull på Södermalm i Stockholm. Under de fyra timmarna man håller öppet får man i snitt runt 150 besök per dag.

– Det är grundläggande saker som att duscha och få möjlighet i den mån vi har till hela och rena kläder om det behövs. Och även mat och matkassar finns ju också, säger Per Uno-Åslund.


Läs mer HÄR.

Inför söndagen - VÄRLDENS LJUS

- Från kyrkoaretstexter.se -
Jes 49:5-7, 2 Kor 4:3-6, Joh 8:12 och Matt 2:1-12 (som läses varje år), Ps 72:10-15

Anledningen till att de vise männen kallas visa, är att de sökte efter Jesus och när de fann honom böjde sig och tillbad honom - Det är vishet att tillbe och lova Gud.

När de vise männen kommer har det gått en tid sedan Jesu födelse. Familjen bor i ett hus, antagligen i Betlehem (se Matt 2:11 som refererar till "huset"). Jesus hade blivit omskuren på åttonde dagen (Luk 2:21). De har också varit i templet för Marias rening (Luk 2:22-38), enligt Moses lag (3 Mos 12:2-8) skedde detta fyrtio dagar efter födseln.

Vi vet att de vise männen kom från öster. Deras besök och värdiga mottagande hos Herodes den Store i Jerusalem, tyder på att de var högt uppsatta män i sitt land. Att de frågar sig för var de ska finna Jesus verkar indikera att de inte var bekanta med området, vilket tyder på att de kom långväga ifrån. Kom de från Babylon var det en sträcka på hundra mil, och det kan vara det dubbla om de kom från Persiska viken.


Läs mer HÄR.

4 jan. 2019

Typiskt att svensk tv gör narr av Jesus

- Daniel Webb i Dagen -
Tv4 säger sig gå i bräschen för mångfald. Talar allt som oftast om att visa respekt för varandras kulturer. Och det är precis som det ska vara. I Sverige som är ett välutvecklat land ska vi visa var skåpet ska stå. Vi ska stå upp för allas lika värde, på alla plan och i alla former.

Det är svårt att inte låta konservativ när jag nu fortsätter att skriva den här texten men när kanalen på bästa sändningstid, under en julsändning gör narr av det julen faktiskt handlar om måste man få sätta ner foten.

Att med namnkunniga skådespelare som själva ständigt och jämt pratar om respekt för kulturer och oliktänkande använda denna julens plattform där man borde visa just kärlek och respekt hånar Jesus, Josef och Maria är så fel på så många plan...

...Jag behöver nog inte ens skriva det men nämner ändå att om liknade hån gjorts mot någon annan tro, kultur eller religion då hade medier gått i taket. Skådespelare, kultur­profiler och journalister hade stått i kö för att fördöma till­taget och det hade anmälts, men i ett i grunden kristet land är det återigen den kristna tron man raljerar med.


Läs mer HÄR.