18 jan. 2019

Mot alla odds: Sofija, en åttaårig konstnär från Seda

- Lena Wickberg berättar på Frälsningsarméns blogg om ett besök i den lilla byn Seda i Lettland -

 Jag vill berätta om Sofija.
Hon är 8 år och går i andra klass. Och hon är konstnär. I alla fall nu. Om hon får möjlighet att fortsätta vara det återstår att se.
Sofija bor i Seda, långt ute på landsbygden i Lettland. Den lilla staden grundades när Lettland fortfarande tillhörde Sovjetunionen och är byggd i stalinistisk stil med stora, pampiga hus och breda boulevarder som löper ut från ett centralt torg. Den var nog fin när den byggdes, men nu är de en gång så ståtliga husen slitna och nedgångna, el och vatten saknas i många lägenheter och man ser krossade fönsterrutor både här och där. Arbetslöshet och fattigdom är utbredd bland dem som bor här, och kriminalitet hör till vardagen.
Som vanligt drabbar de hårdare livsvillkoren barnen allra hårdast. Därför har Frälsningsarmén startat ett dagcenter för barnen i Seda. Det ligger på en mindre sidogata, i ett litet, nyrenoverat hus som är målat i en varm och vänlig gul nyans med en glad, röd skorsten av tegel. Här känner man sig välkommen innan man ens stigit genom dörren.

Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: