15 jan. 2019

Åsiktskorridoren blir allt trängre

- Malin Cederberg i dagen -
Partiernas förslag att stoppa konfessionella friskolor är åsiktsförtryck och beror på fördomar mot religion. Öka hellre kvalitetskontrollerna vid behov, skriver Malin Cederberg.

Vad ligger bakom det förslag till ”Etableringsstopp” för friskolor med konfessionell inriktning som S, MP, C och L nu enats om? Handlar det om kvalitetsbrister, värdegrund eller fördomar? Religionsfrihet – men bara på våra villkor. Rätt till skola – men staten ska bestämma var och hur. En sådan inställning visar bara att åsiktskorridoren i Sverige blir allt trängre och att fördomarna ökar.

Enligt internationella konventioner har vi alla rätt till vår tro, så länge den inte skadar andra. Föräldrar har rätt att välja skola för sina barn. Dessa grundläggande rättigheter omtolkas nu i Sverige och får alltmer lutning åt det som föreningen Humanisterna under många år lobbat för, att religion ska privatiseras och bort från det offentliga. Tro ställs, helt osakligt, mot vetande och spär därmed på fördomarna mot dem som utövar sin tro. Detta sker samtidigt som vi ser en ökande oro när andra kulturers värderingar börjar göra sig synliga. 


Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: