21 okt. 2019

"Byt ordet samvetsfrihet mot vårdvägran"

- Inblick -
Liberalerna vill ändra ordet samvetsfrihet till vårdvägran och skriva in det i hälso- och sjukvårdslagen. Debatten om samvetsfrihetens vara eller icke vara har därmed fått nytt bränsle genom denna markering från Liberalernas sida. – Jag tycker uttrycket vårdvägran bättre beskriver vad det faktiskt handlar om, säger Allan Widman, riksdagsledamot för Liberalerna, till Inblick....


...Det faktum att Europakonventionen, där samvetsfriheten beskrivs som en mänsklig rättighet, är inskriven i svensk grundlag är något som överraskar Allan Widman.
– Är den inskriven i svensk grundlag? Det var mer än jag visste. Ja, det här är ju vårt interna språkbruk som det handlar om. Att ändra i grundlagen i det här landet är inget som görs varje årtionde. Skulle vårt förslag strida mot grundlagen så är det tills vidare en omöjlighet, säger Allan Widman till Inblick.


Barnmorskorna Linda Steen och Ellinor Grimmark har båda försökt jobba med samvetsfrihet men nekats detta varför båda två numera jobbar i Norge, där samvetsfrihet inom vården är en självklarhet. I en kommentar till Dagen avfärdar Linda Steen Liberalernas förslag som ”okunnigt och historielöst”.


Läs mer här:  http://www.inblick.se/nyheter/2019/10/17/byt-ut-ordet-samvetsfrihet-mot-vardvagran

Inga kommentarer: