22 okt. 2019

Vittnesbördet: : JONAS BERGSTEN FICK SE GUDS STORHET

- Inblick -
Jonas Bergsten, 46 år, är civilingenjören från Stockholm som lämnade storstadslivet och jobbet som IT-konsult för att finna ro i de värmländska skogarna. Nu har han släppt första delen av sin egenöversatta bibel - Kärnbibeln, vars första upplaga redan är slutsåld.

Kärnbibeln syftar på Bibelns kärna och vill genom bilder och förklaringar ge folk en djupare förståelse av ordet, säger Jonas Bergsten till Inblick

Vem är Jonas Bergsten?
– Jag brukar presenteras som civilingenjören som blev bibelöversättare. Jag är stockholmare och växte upp i Alvik, i en kristen familj som varit i kyrkan så länge jag kan minnas. Det var en kväll i Filadelfia som jag fick en upplevelse som gjorde att jag beslutade mig för att bli en kristen, då var jag 6-7 år gammal. 


– Som stockholmare ser man inte stjärnhimlen på grund av alla gatljusen. I tonåren på ett vinterläger i Åre, efter en kvällsandakt blickade jag upp mot stjärnhimlen och fick se Guds storhet. Detta gjorde att jag sökte Herren ännu mer och blev andedöpt, vilket gav ny kraft till min tro. 


Jonas beskriver med stor inlevelse vilket djup bibelordet rymmer och hur det som står i Gamla Testamentet, vilket han nu översätter, förutsäger det som sker i det nya. Han lyfter fram psalm 22 som ett exempel där kung David 1 000 år före Kristus, förutsäger de ord som Jesus uttalade på korset.
Så här förklaras det i Kärnbibeln: “Psalmen beskriver Jesu lidande, död och uppståndelse. Jesus citerar från den första raden när han hänger på korset: "Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?" Det är mer än ett sammanträffande att denna psalm, som är skriven av David 1 000 före Kristus, har så många profetior som Jesus uppfyller. Här beskrivs korsfästelse som avrättningsmetod, 600 år innan den uppfinns av perserna. Även titeln "till den strålande ledaren" indikerar att den är messiansk. Inom judendomen finns dessa tankegångar. Rashi, vars kommentarsverk är de mest inflytelserika, skriver att psalmen inte bara handlar om Davids liv utan också om framtida händelser.– Psalmen har ett brett spektrum, och kan appliceras i flera situationer, den skrevs av David då han upplevde sig övergiven av Gud. Orden har också tröstat troende i tider där det känts som om Gud är långt borta. Dessutom finns den profetiska dimensionen insprängd i ordval och formuleringar.”


Läs mer här.  http://www.inblick.se/livsberattelser/2019/10/03/jonas-bergsten-fick-se-guds-storhet

Inga kommentarer: