11 okt. 2019

Soldatens lojalitet visar sig där striden rasar

- Olof Edsinger i en ledare i Världen idag -

Ett citat som i vissa kretsar har tillskrivits Martin Luther, men som vid närmare efterforskning har visat sig komma från en annan källa, lyder så här:

”Om jag med den starkaste rösten och klaraste utläggningen bekänner mig till varje del av Guds ord, utom just den lilla del som världen och djävulen vid detta tillfälle attackerar, står jag inte upp för Kristus, hur frimodig jag än är i min bekännelse till honom. Soldatens lojalitet visar sig där striden rasar; och att vara ståndaktig på alla de andra krigsfronterna är bara flykt och vanära om han ryggar tillbaka på denna punkt.”

Oavsett vem som från början formulerade dessa ord, är citatet värt att reflektera över.

Även inom kyrkan kan vi förvisso ha lite olika relation till beskrivningen av det kristna livet som en strid. Men få kan ändå förneka att detta är en av Nya testamentets centrala bilder för lärjungaskapet.

Inte minst framgår detta av aposteln Paulus skrifter. ”Lid också du som en god Kristi Jesu soldat”, skriver han till sin vän och medarbetare Timoteus (2 Tim 2:3). Och till församlingen i Korinth: ”För även om vi lever i världen, strider vi inte på världens sätt. Vapnen vi strider med är inte köttsliga utan har kraft från Gud att bryta ner fästen. Ja, vi bryter ner tankebyggnader och allt högt som reser sig mot kunskapen om Gud” (2 Kor 10:3–5a).


Läs mer här:  https://www.varldenidag.se/ledare/soldatens-lojalitet-visar-sig-dar-striden-rasar/repsiw!AogEn@9niVEVrch2GAue5Q/

Inga kommentarer: