26 feb. 2020

Motståndet må vara verkligt, men Andens vind blåser!

- John Derneborg i Världen idag -
När Lewi Pethrus, en förgrundsgestalt i svensk och internationell pingströrelse, lät sig intervjuas av lokaltidningen i Vänersborg 1972, så andades hans ord tacksamhet och optimism. När jag nu läser den vid tillfället 88-årige mannens ord i det gamla tidningsurklippet, upplever jag att det målas en profetisk bild som inte alls begränsas till tidigt 1970-tal.

”En trons vårtid är på väg”, säger Lewi Pethrus i intervjun och fortsätter: ”Vi upplever något utomordentligt på det andliga området. Den rörelse som går genom världen är en upprepning av det som hände 1907, då en stor andlig väckelse svepte fram. Kristendom har i dag samma dynamiska kraft – skillnaden nu är att många fler upplever dess verklighet. Det är viktigt att man får uppleva Andens kraft och inte bara accepterar den teoretiskt. Typiskt för utvecklingen i dag är en viss frihet i lärofrågor. Andens vind blåser över alla samfunds- och kyrkogränser … När biskop Gärtner vid G72 i Göteborg fastslog att andedop och tungomål inte får vara främmande element vid gudstjänster i Svenska kyrkan, då värms hjärtat på en gammal pingstvän … När gränserna bryts ner mellan trosinriktningarna, så tyder detta på bättre kommunikation i sidled … All provinsialism – andlig och profan – vilar på isolering …”


Läs mer här: https://www.varldenidag.se/ledarkronika/motstandet-ma-vara-verkligt-men-andens-vind-blaser/reptau!n9Vdus1UIHetYP2qoCyTig/

Inga kommentarer: