16 feb. 2020

UTMANINGEN 16 feb - 1 Mos 48

TILLBAKA

Bibelläsning: Första Moseboken 48

Läs bibeltexten här


"Gud skall vara med er och föra er tillbaka till era fäders land" (1 Mos 48:21 FB)

Israels historia kretsar kring ett land. Ett land som Gud lovat föra dem in i. De hade allt de behövde i Egypten. Materiellt välstånd, familjesammanhållning. Förutsättningarna för ett gott liv var där.

Men ändå...De var på fel plats! Och Israel säger till Josef att Gud ska föra dem tillbaka till landet.

Så kan det också vara i vår andliga vandring med Herren. Vi kan ha det bra på alla sätt. Förutsättningarna för ett gott liv kan finnas där. Men något kan fattas i vår tjänst eller i vår relation till Herren. Vår rätta plats är en djup-gemenskap med Honom. Han vill föra oss tillbaka till den plats vi kommer ifrån. Han vill föra oss tillbaka in i den relation till Honom som Han vill att vi ska leva i och verka utifrån.

- Mannakorn att tugga på under dagen: Det finns alltid en väg tillbaka och Gud vill visa mig den...
___________________
Översikt:
Jakob välsignar de två söner som Josef fått i Egypten, Manasse och Efraim. Men då den gamle skumögde Jakob ska välsigna Josefs söner lägger han sin högra hand på den yngre av de två. Josef talar om för sin far att det ska vara tvärtom, men Jakob håller fast vid att den yngre sonen, Efraim, ska bli större än den äldre sonen, Manasse.

Kommentar:
Jakob tar till sig Josefs två söner, Manasse och Efraim, som sina egna. Efraim och Manasse räknas då in i Israels tolv stammar. På det sättet får Josef en dubbel arvslott. Men hur blir det nu? Blir det inte tretton stammar? Nej, Levis stam fick inget arv, för Herren skulle vara deras arvedel och de skulle få tionde av de andra stammarna (4 Mos 18:24-26).

Nu är det bäst att vi tar fram släkttavlan igen så vi får allt på rätt plats:

Till eftertanke:
" Så kan det också vara i vår andliga vandring med Herren. Vi kan ha det bra på alla sätt. Förutsättningarna för ett gott liv kan finnas där. Men något kan fattas i vår tjänst eller i vår relation till Herren. Vår rätta plats är en djup-gemenskap med Honom. Han vill föra oss tillbaka till den plats vi kommer ifrån. Han vill föra oss tillbaka in i den relation till Honom som Han vill att vi ska leva i och verka utifrån."
- Hur är det med mig? Hur är det med min längtan och törst att komma in i en djupare Jesus-relation? Den som törstar får komma... (Joh 7:37)

Inga kommentarer: