22 jan. 2024

BIBELNS FÖRBUD GÄLLER INTE BARA EXPLOATERANDE SEXUELL HANDLING

Ett av de vanligaste argumenten mot en traditionell kristen syn på homosexualitet är att Bibeln enbart skulle förbjuda exploaterande sexuella handlingar. Konkret skulle detta få konsekvensen att Nya testamentet vänder sig mot samkönat sex i kontexten av prostitution och pedofili, men att vare sig Jesus eller apostlarna skulle invända mot trogna och jämlika homosexuella relationer.

Det räcker dock att gå till Romarbrevet 1 för att se problemen med detta synsätt. När Paulus här talar om samkönade relationer börjar han med att lyfta fram kvinnlig homosexualitet: ”Deras kvinnor bytte ut det naturliga umgänget mot det onaturliga” (Rom 1:26). Och vare sig i antiken eller i vår tid är det vanligt med prostitution eller pedofili mellan kvinnor.

När Paulus sedan går över till manlig homosexualitet talar han uttryckligen om män som ”upptändes av begär till varandra” (Rom 1:27). Inte heller detta stämmer med bilden av exploaterande sexuella relationer. Vare sig prostitution eller pedofili brukar ju kännetecknas av ömsesidig njutning.

Läs mer här:
https://olofedsinger.se/bibelns-forbud-galler-inte-bara-exploaterande-sexuell-handling/



Inga kommentarer: