21 juni 2024

Ogenomtänkt och orättfärdigt när Sida kompletterar sina direktiv

"Sida har tagit fram ett antal principer som ska gälla för alla som tar del av våra gemensamma biståndsmedel. På det stora hela är det inga konstigheter, men som man kan läsa på annan plats i tidningen är det en formulering som sticker ut. Som mottagare av Sida-medel behöver man nämligen intyga att man ”samfällt tar avstånd” från ”uttalanden eller aktiviteter som undergräver sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, såsom anti-abortpositionering” – av myndigheten definierad som ”anti-choice”.

Organisationer som motsätter sig fri abort, eller som enligt myndighetens talesperson ”uttalar sig kritiskt om abort”, göre sig alltså icke besvär. Hur mycket man än bidrar till Sidas stolta programförklaring att ”skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck” är man ointressant om man inte applåderar den rådande abortlagstiftningen.

I en mening var det nog bara en tidsfråga innan den här typen av motkrav skulle dyka upp. Och alla som studerade affischerna inför EU-valet kunde se att Moderaterna gick till val, inte bara på att ”Grundlagsskydda aborträtt” – utan också med det förbluffande tillägget: ”Allt annat är fel.”

Läs mer här:
https://olofedsinger.se/ogenomtankt-och-orattfardigt-nar-sida-kompletterar-sina-direktiv/

Inga kommentarer: