4 juni 2024

PÅ DEN DAGEN - Jesaja 19

 

Bibelläsning: Jesaja 19
Läs bibeltexten här:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Isaiah+19&version=SFB15

"Ty när de ropar till HERREN på grund av förtryckarna, skall han sända dem en frälsare, en stor frälsare, och han skall befria dem." (Jes 19:20 FB)

Den första delen av kapitlet handlar om dom över dem som inte vill tro på Herren (vers 1-17). Den andra delen talar om att väckelsen ska nå många av dem och de ska vända sig till Herren (vers 18-25).

Det finns många löften om förknippade med uttrycket "På den dagen" eller "På den tiden" .
På den dagen:
-ska man tala Bibelns språk (vers 18)
-ska ett altare vara rest åt Herren (vers 19)
-ska Herren sända en frälsare som befriar folket (vers 20)
-ska de lära känna Herren (vers 21)
-ska de avge löften till Herren och infria dem (vers21)
-ska Herren bönhöra dem och hela dem (vers 22)
-ska de tjäna Herren (vers 23)
-ska Herren välsigna dem (vers 25)
________________________________________

- Mannakorn att tugga på under dagen:
"Låt ditt rike komma" (Matt 7:10)
_______________________________

Innehåll:
Egyptens förnedring och upprättelse

Kommentar:
Vers 2 talar om att egypter mot egypter och broder mot broder ska strida mot varandra. Utombibliska källor (Herodotos) berättar att det var inbördeskrig i Egypten under stora delar av 600-talet f.Kr.

Vers 4 talar om en grym härskare som ska råda över Egypten. Detta syftar troligen på assyriernas herravälde på 600-talet f.Kr.

Sannolikt var det den inbördes splittringen i Egypten (vers 2), som banade vägen för assyriernas maktövertagande av Egypten (vers 4).

Från och med vers 19 profeterar Jesaja om det som kommer att hända i ett längre tidsperspektiv. Där ser Jesaja fram mot Jesu andra tillkommelse där både egyptierna och assyrierna i enhet tillber Gud (vers 23). Det framtidsperspektivet återkommer flera gånger i Jesaja bok, både Jesu första tillkommelse "Ett barn blir oss fött..." (Jes 9:6) och Jesu andra tillkommelse med fridsriket där "Vargar skall bo tillsammans med lamm, leoparder ligga bland killingar" (Jes 11:6). I den del av profetian i Jes 19 som rör Jesu andra tillkommelse återkommer uttrycket "På den dagen" och "På den tiden".

Till eftertanke:
Jesu uppmaning att vi ska be "Låt ditt rike komma" (Matt 7:10) kan peka i två riktningar. Dels Jesu återkomst då han ska upprätta sitt fridsrike på jorden, dels att Guds rike uppenbaras i mitt liv och i vår gemenskap.
- På vilket sätt kan gudsriket manifesteras i mitt liv? I vår församlingsgemenskap?

Inga kommentarer: