- Världen idag -
Friheten att vara moralisk och följa sitt samvete, snarare än att blint lyda order, är grundbulten för all demokrati och alla demokratiska stater, menar ett antal debattskribenter från Claphaminstitutet.
Centerledaren Annie Lööf har i en intervju i Världen idag förklarat att, ”I frågan om samvetsfrihet har jag faktiskt ingen förståelse för det”. Efter ett sådant uttalande från en ledande politiker är det förmodligen dags att förklara varför det är av högsta vikt att försvara friheten att följa sitt samvete för enskilda inom alla yrken.
FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna och Europakonventionen med flera internationella konventioner slår fast att friheten för den enskilde att följa sitt samvete är just rätten att handla efter ett välgrundat samvete, utifrån en moral som säger att vi inte ska döda andra människor, inte stjäla, inte ljuga, inte bryta rättvisa avtal, med mera.
Denna rättighet att avstå arbetsuppgifter av samvetsskäl äger redan i dag journalister och andra i Sverige. När det gäller vårdyrken har Europarådets parlamentariska församling slagit fast att ingen anställd ska tvingas utföra aborter, dödshjälp och andra åtgärder som innebär avslutande av mänskligt liv. Detta är vad samvetsfrihet innebär – en kunskap som även Annie Lööf bör ha.
Denna frihet att vara moralisk och följa sitt samvete är grundbulten för all demokrati och alla demokratiska stater. Det är en skillnad jämfört med autokratiska diktaturer, där människor inte får lyda sina samveten utan bara göra som staten anbefaller dem. Ur sådana staters perspektiv är det fullt legitimt att agera samvetslöst och omoraliskt gentemot sin nästa. Men vi vill inte leva i en sådan stat.
Läs mer HÄR.
Artikeln är undertecknad av:
Jovanna Dahlgren, professor i barnendokrinologi, ordförande för Kristna läkare och medicinstudenter.
Tomas Seidal, docent och överläkare.
Per Eriksson, professor och tidigare rektor för Lunds universitet.
Anna Emdenborg, etiker.
Håkan Sunnliden, präst i Svenska kyrkan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar