28 apr. 2019

Tidig söndgsmorgon i Moss, Norge den 28 april

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Tidigt på tisdagsmorgonen körde vi till Arlanda för vidare transport till Lettland. Under dagen hade vi sedan mentorssamtal i Riga.

Det känns underligt att köra bil i en storstad med en befolkning på över en miljon och som en gång varit vår hemstad. Vi vet precis hur vi ska köra och vi vet vilka gator som är enkelriktade.

På onsdagen var det dags att köra till Daugavpils som ligger nere i sydöstra hörnet av Lettland, nära gränsen till Vitryssland. Det innebär ungefär sju timmars bilkörning fram och tillbaka. Halvvägs till Daugavpils hämtade vi upp vår tolk, som är språklärare i en skola i Jekabpils.

Daugavpils betyder "Borgen vid floden Daugava" och då är det lätt att förstå att Jekabpils  betyder "Jakobs borg". 

Det var en riktig sommardag. Björkarna hade slagit ut och storkarna hade flyttat tillbaka till sina storkbon som vi kunde se utmed hela vägen.

Då vi körde in i centrala Daugavpils möttes vi av vyn med de tre stora kyrkorna (Bild 1). Till vänster med två torn ser vi den katolska kyrkan, till höger den ortodoxa kyrkan, och mitt emellan den Lutherska kyrkan. 

Inte så långt därifrån ligger Frälsningsarmén, en kyrka utan kyrktorn (Bild 2).

Då vi kom tillbaka till Riga på kvällen tog vi vår kvällspromenad genom centrala Riga. Det var 26 grader varmt vid niotiden på kvällen och Riga visade sig från sin bästa sida.

Vi gick ned till floden Daugava, som också rinner genom Riga, till den plats som varit vår kvällsböneplats så många gånger tidigare. Där bad vi och såg ut över floden och bron som vi åker över på väg till flygplatsen. Vi såg också det nu så berömda Swedbanktornet som funnits i många svenska nyhetssändningar vid rapporteringen om penningtvätthärvan (Huset närmast bron på bild 3).
På promenaden hem passerade vi "svartskallarnas hur" ett gammalt handelshus sedan flera hundra år. På det torget hade vi friluftsmöte med Västerås musikkår under kongressen i Riga 2012 (Bild 4).
Vi kom hem från Lettland sent på fredagskvällen och på lördagsmorgonen satte vi oss i bilen och körde 45 mil västerut till Moss i Norge. Vi kände oss hemma då vi körde in i Moss. En stad som varit vår hemstad i 13 år. Vi har bott där i två omgångar. 

Orsaken till vårt besök i Moss var en konfirmationshögtid. Konfirmation i Norge är verkligen något stort. Firandet började igår, lördag,  med konfirmationsfest. Själva konfirmationsgudstjänsten på kåren i Moss är idag, så jag får återkomma med en rapport om det senare.

Besöket i Moss förde med sig att vi bodde hos mellansonen med familj och fick krama om barnbarnen som växer upp i samma hus som deras pappa bodde i då han var i deras ålder. 

Vi fick vakna upp med utsikten som varit vår under så många år. Jag tröttnar inte att se ut över Oslofjorden (Bild 5).
Efter konfirmationsfirandet åker vi tillbaka till Sverige och en ny vecka.

Jag ber att du ska få en välsignad ny vecka,
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: