Den viktigaste frågan är om det är den enskildes erfarenhet eller bibeltexten som ska vara utgångspunkten för vår tro och syn på sexualitet, skriver Ray Baker.
- Dagen Debatt 4 juni 2019 -
Jag har aldrig träffat Björn Cedersjö, men tror att vi har mycket gemensamt. Vi är båda teologer som tillhör EFK-församlingar. Båda har undervisat i etik i många år. Vi har båda en stark tro på Bibeln som Guds ord, och vi vill båda se fler människor följa Jesus Kristus.
Cedersjö skriver dock att han har ändrat sin uppfattning om samkönade relationer. Han anger tre skäl för detta: förändrad kunskap, möten med människor och en omläsning av bibeltexterna. På alla dessa punkter går vi skilda vägar.
Som jag ser det handlar det som har tillkommit under de senaste åren inte främst om förändrad kunskap, utan om nya tolkningar av fakta. Detta baserat på olika världsåskådningar. Utifrån en naturalistisk världsåskådningar har man exempelvis sökt efter genetiska orsaker till (oftast manlig) homosexualitet; jakten på ”gay-genen”. Tanken var att om det fanns genetiska orsaker kunde man inte anklaga en person för att handla mot sin natur.
Nu när postmodernistiska världsåskådningar har blivit mer framträdande talar man i stället om kön, könsidentitet och könsuttryck som sociala konstruktioner som barn präglas av. Sexualiteten betraktas som något flytande, något som kan förändras. Det är tydligt att dessa två världsåskådningar ligger i strid både med varandra och med ett klassiskt kristet förhållningssätt.
Man kan debattera de långsiktiga effekterna av att försöka få homosexuella att bli heterosexuella som det arbete som bedrevs av Exodus International. Jag anser dock att det är fel att ändra uppfattning i en etisk fråga bara för att en viss behandling inte ger önskat resultat. I Sverige har inte heller Exodus-perspektivet fått gehör bland Medvandrarna, som tog avstånd från deras svartvita förhållningssätt. Själv anser jag att det är fel att tala för mycket om att homosexualitet ska ”botas”. Jag talar hellre om att alla Jesu lärjungar har ett ansvar att hantera just sina sexuella frestelser.
Läs mer här: https://www.dagen.se/debatt/ray-baker-bjorn-cedersjos-argument-om-samkonade-aktenskap-overtygar-inte-1.1533228
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar