12 dec. 2019

Anders Gerdmar: Helige Ande är inte kvinna

- Dagen -
Ur teologisk synpunkt blir det riktigt farligt när genustänkandet tränger in i teologins allra heligaste: kristologi och treenighetslära, skriver Anders Gerdmar.

Är det rimligt att tala om en Kristamässa i stället för en Kristusmässa? Och är varför säger man just nu att den helige Ande är feminin? Mitt svar på första frågan är nej och på den andra att teologin är ofta samtidskulturens spegel med ”relevans” som överordnat värde.

Feministteologin har vuxit i inflytande under de senaste femtio åren. Att i en manligt dominerad teologitradition se att det faktiskt finns kvinnor i Bibeln är viktigt. Men med postmodernismens och genusteorins genombrott har det gått snett. Simone de Beauvoirs tanke att man ”inte föds som kvinna, man blir det” och Judith Butlers absurda genusteoretiska projekt har fått enormt genomslag. Det finns enligt denna ingen könsessens, man väljer sin identitet, till och med till förnekelse av den kropp Gud skapat en med.

I New York City finns det 31 statligt erkända identiteter och skräckberättelser om unga som ångrar att man utfört kirurgiska och andra ingrepp på deras kön duggar allt tätare.


Läs mer här:  https://www.dagen.se/debatt/anders-gerdmar-helige-ande-ar-inte-kvinna-1.1630500

Inga kommentarer: