25 dec. 2019

Julens mysterium ger en väg ur problemen

- Olof Edsinger i Världen idag -
Inkarnationens stora högtid närmar sig. Inkarnation betyder ju ”kommen i köttet”, och just detta är vad som står i centrum av julens mysterium: Gud själv blir en människa av kött och blod; den evige tar sin boning ibland oss.

Eller med den nicaenska trosbekännelsens ord: Jesus, Guds son, ”har stigit ned från himmelen och tagit mandom genom den helige Ande av jungfrun Maria och blivit människa”.

Vad kan detta ha för betydelse för oss? På den frågan finns det många olika svar. Ett av de mest grundläggande har med identifikation att göra. När Gud blir en människa som du och jag identifierar han sig helt enkelt med sina avbilder på jorden. Han bekräftar den unika status vi har i Guds skapelse, och han kommer oss till mötes på ett sätt som ingen av oss hade kunnat begära.

Inkarnationen är helt enkelt en överraskning, en orimlighet. Men trots detta har den blivit förutsagd genom hela Skriften. ”Se, jungfrun ska bli havande och föda en son”, säger profeten Jesaja på 700-talet före Kristus, ”och hon ska ge honom namnet Immanuel” (Jes 7:14). Immanuel är hebreiska för ”Gud med oss”.


Läs mer här:  https://www.varldenidag.se/ledare/julens-mysterium-ger-en-vag-ur-problemen/repskd!8fUCPReFWzEUBtlLCRTvHg/

Inga kommentarer: