22 dec. 2019

Tidig söndagsmorgon i Västerås två dagar före julafton

Personliga reflektioner från min egen utkikspunkt på livet

Nu är vi nästan framme. Man kan säga att hela adventstiden siktar fram till just detta: Jesu födelse!

I vår kultur relaterar alla andra händelser till Jesu födelse. Varje gång vi skriver ett datum erkänner vi på ett sätt Jesus. Varje årtal är bestämt efter Jesu födelse. Allt som hände före Jesus dateras efter hur många år före Jesu födelse det hände, och alla händelser som hände efter Jesus dateras efter hur många år det är efter Jesus födelse.

Före Jesus daterade man efter kungarna. I Gamla testamentet kan vi ofta läsa att något hände i den eller den kungens tredje regeringsår. Men nu daterar vi inte längre efter kungarna, utan nu dateras allt efter Konungen Jesus.

Till och med min identitet dateras efter Jesu födelse. Ingen kan ha ett svenskt körkort eller id-kort som inte relaterar till Jesus. I ditt körkort eller id-handling kan man se hur många år efter Jesu födelse som du föddes.

Vi närmar oss firandet av världshistoriens viktigaste datum. De som levde då hade ingen aning om att de just då upplevde världshistoriens viktigaste dag. De låg och sov som vilken annan natt som helst utan att veta om det. Men de som visste om det gick till krubban för att böja sig för konungarnas konung.

Då jag var liten fick jag varje år en adventskalender. De kunde se väldigt olika ut. Man visste inte vad som skulle finnas bakom de olika luckorna. Men bakom lucka 24 visste jag tidigt vad som fanns bakom. Där fanns med säkerhet alltid en bild av Jesus i krubban.

Mycket har ändrat sig sedan dess. Idag skulle man säkert bli förvånad om Jesus dolde sig bakom lucka 24.

Man är fortfarande mån om att fira julen (= Jesu födelsedag). Helgen firas med familj, många vänner, mycket mat och en oändlig mängd julklappar (=födelsedagspresenter). Men får födelsedagsbarnet själv vara med?

Från Nya Testamentets tid kan vi läsa: "Han kom till sitt eget, och hans egna tog inte emot honom" (Joh 1:11). Vad kommer det att stå om vår generation? Om mig?

Med önskan om en välsignad julhögtid
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: