23 sep. 2020

Jesus ska komma tillbaka!


Här kommer den första av de tre korta artiklar som Rut och jag blivit ombedda att skriva om den sista tiden. De två övriga kommer nästkommande två onsdagar.

_________________

Jesus ska komma tillbaka - Peter Baronowsky

Att Jesus ska komma tillbaka i den sista tiden är ett centralt tema i Nya Testamentet. Jesus, tillsammans med alla andra som kommer till tals i Nya Testamentet, talar om detta och det som är centralt i Nya Testamentet borde också vara centralt i vår undervisning.

Men då vi ser på Bibelns undervisning om Jesu återkomst vid tidens slut, beskrivs den på två olika, oförenliga sätt.

Det ena sättet handlar om något som försvinner från jorden och det andra handlar om att något kommer till jorden.

Något försvinner från jorden
Paulus beskriver en uppryckelse i 1 Tess 4:13-18. Både döda och levande rycks upp och möter Herren i skyarna för att sedan alltid vara tillsammans med honom. Här kommer inte Jesus till jorden utan här hämtar han sitt folk och möter dem i skyarna.

Jesus talar själv om samma sak. Människor ska plötsligt försvinna från jorden (Matt 24:40; Luk 17:34).
- Två män går på åkern. Den ena tas upp och den andre lämnas kvar.
- Två kvinnor mal vid samma kvar. Den ena tas upp och den andra lämnas kvar.
- Två personer ligger i samma säng. Den ena tas upp och den andra lämnas kvar.

Jesus talar också om detta till sina lärjungar i Joh 14:1-3. Han säger att han ska lämna sina lärjungar för att förbereda en plats för dem i himlen. Då allt är färdigt ska han komma och hämta de sina till himlen för att sedan alltid vara tillsammans med dem

Uttrycket ”Som en tjuv om natten” (1 Tess 5:2), återkommer ett flertal gånger i Nya Testamentet då det gäller Jesu återkomst. En tjuv om natten kommer oväntat och osynligt, tar något med sig och försvinner sedan. Det enda vi märker är att något fattas.

Samma scenario kan vi skymta i liknelsen om de tio jungfrurna (Matt 25:1-13). Jesus ska komma för att hämta sitt folk och ta dem med till det stora bröllopet i himlen.

Något kommer till jorden
Men Jesus säger också att han ska komma tillbaka till jorden ackompanjerad av basunljud, solförmörkelse och att alla människor ska se honom (Matt 24:29-31). Det är knappast så en tjuv om natten kommer.

Vid Jesu himmelsfärd får lärjungarna höra att Jesus ska komma tillbaka på samma sätt som de har sett honom fara upp. Alltså att han helt synlig ska komma från himlen till jorden (Apg 1:11).

Jesus ska komma tillbaka till jorden tillsammans med alla sina heliga. Denna gång tar han alltså inte bort något från jorden (1 Tess 3:13).

Detsamma kan vi läsa i slutet av Uppenbarelseboken. Vid tidens slut ska Jesus komma tillbaka tillsammans med de heliga (Upp 19:11-14) Jesus ska komma tillbaka till jorden fullt synlig och alla kommer att se honom (Upp 19:7).

Kan vi veta något om när allt detta kommer att hända?
Ja, det kan vi. Jesus säger själv att den stora vedermödan avslutas med att han ska komma tillbaka fullt synlig för att upprätta sitt rike på jorden (Matt 24:29-31).

Uppryckelsen måste alltså ske någon gång före detta. Det mest troliga är att uppryckelsen sker före den stora vedermödan som Jesus talar om i Matt 24.

Jesus säger själv att vid dagen för Människosonens återkomst ska det vara som på Noas dagar (Matt 24:37). På Noas dagar tog Gud först bort sitt folk, därefter kom förödelsen.

Jesus säger också att det vid Människosonens ankomst ska vara på samma sätt som på Lots dagar (Luk 17:28-30). På Lots dagar tog först bort sitt folk, sedan kom förödelsen genom eld och svavel från himlen.

Om det ska vara på samma sätt som under Noas och Lots dagar då Jesus kommer tillbaka kan vi anta att Herren först tar bort sitt folk innan den stora vedermödan kommer över jorden.

Vi kan också se detta tidsschema i indelningen av Uppenbarelseboken. De första tre kapitlen handlar om livet i församlingarna på jorden. Fjärde kapitlets första vers talar om en öppen dörr till himlen och en röst som säger kom hit upp (en uppryckelse). Därefter beskrivs händelserna i himlen och på jorden från ett himmelskt perspektiv. Där får vi en skrämmande beskrivning av den stora vedermödan.

Under tiden vedermödan drabbar jorden ska det i himlen finnas en stor skara som lovprisar Gud (Upp 7:9-14). Den skaran är till och med så stor att ingen kan räkna hur många de är. Här talas det inte om änglar utan om människor från alla folkslag och stammar. Och då Johannes frågar vilka de är, blir svaret att det är de som har blivit räddade från den stora nöden (en annan benämning på vedermödan).

I slutet av Uppenbarelseboken öppnas himlen på nytt. Då ska Jesus komma tillbaka tillsammans med himlens härskaror (Upp:19:11-14). Himlens härskaror är då förmodligen Guds folk som var med om uppryckelsen före vedermödan och som då fick löfte om att de därefter alltid skulle få vara tillsammans med Herren (1 Tess 4:17).

Till eftertanke:
- Om du visste att Jesus skulle komma tillbaka om en vecka, hur skulle det påverka ditt liv under din sista vecka på jorden?
- Hur skulle det påverka ditt personliga liv?
- Hur skulle det påverka ditt förhållande till andra människor?



Inga kommentarer: