18 sep. 2020

UTMANINGEN 18 sep - 2 Sam 13

VÅLDETS SPIRAL

Bibelläsning: Andra Samuelsboken 13
Läs bibeltexten här

"Då sade hon till honom: "Du har ingen orsak till denna stora ondska. Att förskjuta mig vore värre än det andra som du har gjort med mig." Men han ville inte lyssna på henne"  (2 Sam 13:16 FB)

Amnon våldtar Tamar. Därefter förskjuter han henne. Tamars bror Absalom ber Tamar att tiga om detta (vers 20), men behåller hatet till Amnon i sitt hjärta (vers 22). Men vid ett lämpligt tillfälle dödar Absalom Amnon som en hämnd för att Amnon kränkt hans syster (vers 28-29). Som ett resultat av detta fick Absalom fly för att inte bli dödad av David....

Våldet föder hämnd och nytt våld. Synden får konsekvenser och det vi gör kommer många gånger tillbaka över oss. Det kan börja med ett ovänligt ord och sen ska den som drabbats "ge igen" för att sedan få en ny reaktion...

Bibeln kallar detta "det man sår får man också skörda" (Gal 6,7). Våra handlingar kommer tillbaka över oss.

Men det kan också finnas en positiv spiral. Goda, vänliga handlingar föder godhet och vänlighet tillbaka. Det kan också finnas en spiral av godhet och kärlek. Och även om vi inte skulle få tillbaka godhet då vi ger ut godhet är vår kallelse att alltid ge ut det som är gott: "Låt oss inte tröttna på att göra det som är rätt. När tiden är inne får vi skörda, bara vi inte ger upp"  (Gal 6:9) 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Tröttna inte på att göra det som är rätt. 
________________
Innehåll:
Amnon blir förälskad i sin brors syster Tamar. Amnon låtsas att han är sjuk och ber att Tamar ska komma och ge honom mat. Då Tamar kommer våldtar Amnon henne och fylls sedan av hat till Tamar och fördriver henne.
En tid därefter ser Tamars bror till att Amnon blir dödad.

Kommentar:
I översikten över Andra Samuelsboken skrev jag att boken delas in i två delar.
Den första delen kap.1-10 fick namnet "Davids triumfer"
Den andra delen kap. 11-24 fick namnet "Davids tragedier" 
Tragedierna börjar med historien med Bat-Seba. Därefter följer den ena tragedin efter den andra. David hade visserligen fått Guds förlåtelse, men även om förlåtelsen var fullkomlig kunde han inte påverka syndens konsekvenser.

Så kan det vara också med oss. Våra ord kan till exempel skada en annan människa och även om vi kan få förlåtelse för orden vi uttalat, kan de orden vi sagt förstöra livet för en annan människa. 

Då Amnon har sex med sin halvsyster bryter han emot Moselagen (3 Mos 18:9). Det var dessutom en våldtäkt. Detta väcker hat mot Amnon hos Absalom som var syster till Tamar. 

Då Absalom senare ser till att Amnon blir mördad är det också en attack på Davids kungadöme, eftersom Amnon var Davids äldste son och den naturlige tronföljaren (2 Sam 3:2). 

Till eftertanke:
"Våra ord kan till exempel skada en annan människa och även om vi kan få förlåtelse för orden vi uttalat, kan de orden vi sagt förstöra livet för en annan människa".
- Varning för synden!!! Vi kan få förlåtelse för våra synder, men vi kan aldrig ha kontroll över syndens konsekvenser.


Istället för att hamna i syndens spiral - arbeta enträget på det godas spiral:
"Tröttna inte på att göra det som är rätt" (Gal 6:9).

Inga kommentarer: