27 sep. 2020

Tidig söndagsmorgon den 27 september

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

En tidig morgon i veckan var Rut och jag ute på en promenad. Ännu tidigare på morgonen hade jag haft min morgonbön och skrivit dagens UTMANING. Jag hade läst om kung David och hur många olika benämningar han hade på Gud. Dagens UTMANINGEN blev ungefär så här: Skriv ned ett ord som beskriver hur du upplever Gud i ditt liv?

Det är inte ovanligt att vi under våra morgonpromenader berättar för varandra om vad vi har tagit emot från Guds ord på morgonen. Jag passade på att fråga Rut vilket ord hon skulle välja för att beskriva sin upplevelse av Gud i sitt liv. Det tog inte många sekunder innan hon visste vilket ord hon skulle välja.

Jag hade naturligtvis inte vågat fråga Rut om jag inte själv hade valt ett eget ord som beskrev Gud i mitt liv. Vilket ord hade jag valt? De flesta tänker kanske på att David väljer ordet Herde då han beskriver vem Gud är för honom. Det är väl inte många som inte vet att David skrev: "Herren är min herde, mig ska intet fattas" i den 23:e psalmen. Men det var kanske lätt för David att välja. Han hade ju själv varit herde och visste allt om herdens omsorg om sina får. Men min erfarenhet av att valla får är ju starkt begränsad. 

Men jag behövde inte tänka länge. Jag valde ordet Borg och tänkte på bibelordet i Psalm 9:10 "Herren är en borg". En borg representerar beskydd med murar och vallgravar som skyddar mig från det onda runt omkring. "Herrens namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd" kan vi läsa i Ordspråksboken 18:10. Då jag är i Herren är jag skyddad, men då jag går ur hans närhet och vilja är jag utan skydd.

Jag får vara i Herren, men Herren vill också vara i mig. På en borg eller ett slott markeras det ofta med en hissad flagga om kungen är hemma. Då vi har tagit emot Jesus får vi hissa flaggan i vårt hjärtas borg. Det påminner oss om att kungen är hemma. Och då jag är medveten om hans närvaro i mitt liv växer också min tillit och förtröstan.

För många år sedan brukade vi sjunga en kör om detta: "Uppå mitt hjärtas borg står glädjens flagg i topp, ty konungen hemma nu är."


Mitt val var klart. Herren är min borg. Jag tänkte tillbaka på mitt liv och såg mig själv i situationer då jag ställt till det för mig. Hade det velat sig illa hade mina val de gångerna kunnat resultera att mitt liv hade drabbat mig och andra människor på ett mycket negativt sätt. Men på något sätt har Gud beskyddat mig och räddat mig från olycka.

Dessutom var min mammas släktnamn Borg. Så jag skulle kunna heta Peter Borg om jag ville. Dessutom gifte vi oss i Borgs kyrka i Norrköping för många år sedan. Men det fanns helt andra orsaker till att det blev den kyrkan.

Ja, det var den frågan jag tänkte på den morgonen den här veckan. Och det var den frågan jag ställde till Rut.

Nu ställer jag frågan till dig. Om du skulle välja ett ord som beskriver vad Gud har varit och är för dig, vilket ord skulle du då välja? 

Om du inte finner något bra ord kan du vara med mig och sjunga: "Uppå mitt hjärtas borg står glädjens flagg i topp, för konungen hemma nu är". 

Ha en välsignad vecka
Peter Baronowsky 

Inga kommentarer: