28 sep. 2020

UTMANINGEN 28 sep - 2 Sam 24

DAVIDS SYND, OCH MIN

Bibelläsning: Andra Samuelsboken 24

"Sedan de hade farit genom hela landet, kom de efter nio månader och tjugo dagar hem till Jerusalem. Och Joab meddelade kungen resultatet av folkräkningen: I Israel fanns 800.000 vapenföra män, beväpnade med svärd, och Juda män var 500.000. Men Davids samvete slog honom sedan han hade räknat folket, och han sade till HERREN: "Jag har syndat svårt genom det jag har gjort. Men HERRE, förlåt nu din tjänares missgärning, för jag har handlat mycket dåraktigt."  (2 Sam 24:8-10 FB)
 
Vad var det för fel med att räkna folket? Är folkräkning en synd? Nej, jag tror inte att det är synd att räkna folket, men problemet ligger djupare än så. Gud ser inte bara till det vi gör, han ser till vårt hjärta.
 
David hade äntligen kommit till makten som kung i Jerusalem genom många svårigheter. I allt hade David haft en orubblig tillit till Gud och Guds omsorg om honom. David som talat så varmt om en odelad tillit till Gud, börjar nu flytta över tilliten till sin militära makt. Istället för att lita på Gud, sätter han sin lit till hur stor hans armé är. David hade bytt fokus. Det var det som var synden. Det var inte själva handlingen, men hjärtats inställning som ledde till handlingen.
 
Vad finns ditt hjärta? Sätter du din tillit till Gud, eller litar du mer på människor, pengar och andra tillgångar? 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Gud vill se att ditt hjärta är vänt till Honom.....Sök först Guds rike.....älska Herren av hela ditt hjärta
_________________
Innehåll:
David sänder ut Joab för att mönstra folket och sina vapenföra män.
Joab ifrågasätter att man ska mönstra folket, men böjer sig för Davids vilja.

Kommentar:
David hade uppnått det han drömt om. Han var kung över hela landet och kunde slå sig till ro. Han fick då en tanke om att förrätta en folkräkning av hela det folk han var kung över. Folkräkning hade två syften. Dels att mobilisera sin militära styrka och dels att beräkna skatteunderlaget hus folket (2 Mos 30:13; Luk 2:1).

Davids folkräkning var också ett uttryck för bristande tillit till den Gud som hade räddat honom genom många skeden av livet, och i stället sätta sin lit till hur stor krigshär han hade tillgång till. Det kanske inte var själva handlingen som var synden, men det som låg bakom handlingen.

Joab blev utsänd att räkna folket och efter lite mer än nio månader kom han tillbaka till Jerusalem. Resultatet av folkräkningen var att David kunde disponera 1,3 miljoner vapenföra män beväpnade med svärd (vers 9).

Då slogs David av att han hade syndat och ber Gud om förlåtelse. Profeten Gad kommer då till David och ger honom tre alternativ dör att sona sin synd:
1/ Svält över landet i sju år.
2/ Att David skulle få fly för sina fiender i tre månader.
3/ Pest över landet i tre dagar.

David valde pesten och pesten kom över landet från Dan (i norr) till Beer-Sheba (i söder). Men just som pesten skulle komma till Jerusalem ropade Herren till ängeln "Det är nog! Dra tillbaka din hand" (vers 16). Det var där Gud tidigare hade hejdat Abraham då han skulle offra sin son Isak. Det var där man senare skulle bygga Templet. Det var platsen för Guds nåd över Israel.
 
Till eftertanke:
- Vad finns ditt hjärta? Sätter du din tillit till Gud, eller litar du mer på människor, pengar och andra tillgångar?


Inga kommentarer: