19 sep. 2020

UTMANINGEN 19 sep - 2 Sam 14

FÖRSONING

Bibelläsning: Andra Samuelsboken 14
 
"Joab gick då till kungen och berättade detta för honom. Och denne kallade Absalom till sig. Han kom till kungen, föll ner för honom på sitt ansikte och bugade sig till marken inför kungen. Och kungen kysste Absalom."  (2 Sam 14:33 FB)
 
Absalom hade dödat arvtagaren till Davids tron, Amnon, eftersom han hade våldtagit Absaloms syster. Absalom hade sedan flytt till ett annat land för att undkomma kung Davids vrede (2 Sam 13:38).

Där levde han i många år och fick söner ock döttrar (vers 27). Genom Joabs medling kunde Absalom få återvända till hemlandet och slutligen fick han till och med komma inför kungens ansikte. David som själv hade tagit emot förlåtelse från Gud för sin stora synd med Batseba och Uria (2 Sam 11), kunde nu ge förlåtelse vidare till Absalom och försonades med honom.

Det finns många människor som inte klarar att ge förlåtelsen vidare och lever i oförsonlighet. David var stor nog att försonas med den som gjort honom illa.

Lever du i oförsonlighet? Finns det någon som du inte kan förlåta? Oftast skadar det dig själv mer än den andra. Våga släppa taget och förlåt den som gjort dig illa. 
- Mannakorn att tugga på under dagen: Våga släppa taget och förlåt den som gjort dig illa. 
_______________
Innehåll:
Joab sänder en kvinna till David som berättar om en sina söner. Den ena slog ihjäl den andre och nu kunde släkten inte förlåta det.
Det resulterade i att Absalom fick återvända till Jerusalem och efter en tid försonades David och Absalom.

Kommentar:
Det var Joab som låg bakom återföreningen. Joab sände en kvinna till David och kvinnan berättade en påhittad historia om hur en familj försköt sin son på grund av en händelse som hänt många år tidigare. David fick sympati för sonen som fick leva sitt liv i landsflykt på grund av relationen till sin familj.
 
Efter att kvinnan haft ett långt samtal med David, säger David: "Har Joab sin hand i allt detta?" (vers 19). David gav då sin tillåtelse till att Absalom fick vända tillbaka till Jerusalem. Men Absalom, som även han var en Davids söner, fick inte komma inför David. "Absalom gick till sitt eget hus och kom inte inför kungens ansikte" (vers 24).

Efter att ha bott i Jerusalem under två år utan att få träffa sin far kung David, bad Absalom Joab gå till kungen och be om att Absalom skulle få komma inför kungen. Kung David gick med på det och tog emot Absalom och kysste honom (vers 33).

Då David tillät att Absalom fick komma till Jerusalem, var det bara en halvhjärtad förlåtelse. David tolererade att Absalom bodde i Jerusalem, men han var inte beredd att stryka ett streck över det som varit. Men till slut kunde David förlåta sin son av hela hjärtat. Han tog emot Absalom i sitt slott och kysste honom.

Till eftertanke:
Då Absalom levde i landsflykt var det ett straff för det som Absalom hade gjort. Men David led antagligen lika mycket själv av att inte kunna eller vilja förlåta sin son. Oförlåtenhet kan vara som en böld i vårt hjärta som kan förstöra vårt eget liv. Oförlåtenhet "binder" oss i något som tidigare har hänt.
 
För att bli fria måste vi släppa taget om det som hände och förlåta av hela hjärtat.

David gav först en halvhjärtad förlåtelse. Men varken Absalom eller David blev hjälpta av den. Det var först då David öppnade sig för en fullständig förlåtelse som relationen återupprättades.

(Vill du läsa mer om förlåtelsens kraft kan du läsa Rut Baronowskys bok "Förlåtelseboken - Du kan bli fri")

Inga kommentarer: