22 sep. 2020

UTMANINGEN 22 sep - 2 Sam 18

BYGGA VARUMÄRKE

Bibelläsning: Andra Samuelsboken 18
Läs bibeltexten här

"Medan Absalom ännu levde hade han låtit resa en minnessten åt sig, som står i Kungsdalen, ty han tänkte: "Jag har ingen son som kan bevara minnet av mitt namn." Den stenen hade han uppkallat efter sitt namn, och den heter än i dag Absaloms minnesvård."  (2 Sam 18:18 FB)

Absalom var makthungrig och ville bli berömd. Han gjorde uppror mot sin far David. För att inte bli bortglömd lät han resa en minnessten som folk kunde komma till i kommande generationer och komma ihåg Absalom.

Även om Absalom gjorde det mesta fel, ville han att människor skulle tänka gott och stort om honom. Han ville polera sitt namn och göra så att det inte blev bortglömt.

Idag arbetar många företag med att "bygga varumärke". Man vill att företagets namn ska förknippas med något gott. Det viktigaste är inte att företaget gör något gott, utan att namnet har en god klang hos andra människor.

Så var det med Absalom. Hans mål var inte att göra rätt eller att vara god, men han ville gärna att hans namn skulle bli ihågkommet som något stort och positivt.

Vi kan ha samma tendens i vårt arbete för Herren. Vi kan bli så intresserade att bygga vårt varumärke, (=att folk ska tycka att vi är bra och framgångsrika i vårt arbete för Herren), så att det till slut blir viktigare än själva arbetet vi utför.  

- Mannakorn att tugga på under dagen: Låt mitt liv upphöja Gud och inte mig själv.
__________________
Innehåll:
David drar i ut i strid mot sin son Absalom som gjort uppror mot honom. David ber sina härförare att hans son skall skonas i striden.
   Absalom fastnar med huvudet i grenarna på en stor terebint då han rider på sin mulåsna. "Där blev han hängande mellan himmel och jord medan mulåsnan red vidare" (vers 9).
   Då Absalom hängde där blev han dödad av Joab. Då David fick sin sons dödsbud sörjde han och önskade att han fått dö i sonens ställe.

Kommentar:

Så var det dags för sammandrabbning mellan Davids här och Absaloms. David sände iväg sitt folk i tre avdelningar med varsin härförare. David själv ville vara med i striden, men de övriga härförarna avrådde honom (vers 3). Innan de drog ut i striden befallde David sina härförare att vara försiktiga med Davids son Absalom (vers 5).

Absaloms hopsamlade armé hade inte en chans mot Davids veteraner som hade varit med om många sammandrabbningar. Absalom själv fastnade med sitt huvud i en stor terebint då han red på sin åsna och där blev han hängande mellan himmel och jord (vers 9). Den judiske hisrorieskrivaren Josefus skriver att han fastnade med sitt hår, vilket inte är en otänkbar tanke med tanke på Absaloms exceptionella hårväxt (14:26).

Då Absalom reste minnesstenen över sitt liv säger han att han inte hade någon son som kunde föra namnet vidare (vers 18). Absalom hade tidigare tre söner (14:27), men de hade förmodligen redan dödats i strid.

Till eftertanke: 
Absaloms mål var inte att göra rätt eller att vara god, men han ville gärna att hans namn skulle bli ihågkommet som något stort och positivt.
- Hur är det med mig? I bönen FaderVår ber Jesus att vi ska be att hans namn ska bli ärat (inte vårt namn), att hans rike ska komma (inte vårt rike), att hans vilja ska ske (inte vår vilja).

Inga kommentarer: