25 sep. 2020

UTMANINGEN 25 sep - 2 Sam 21



UTMATTAD

Bibelläsning: Andra Samuelsboken 21

"Filisteerna började på nytt krig mot Israel, och David drog ner med sina tjänare. De stred mot filisteerna, och David blev utmattad. Och Jisbo-Benob, en av rafaeernas ättlingar, tänkte då döda David. Han hade en lans som vägde trehundra siklar koppar och var iklädd en ny rustning. Men Abisaj, Serujas son, kom honom till undsättning och dödade filisteen."  (2 Sam 21:15-17 FB)

David var utmattad, men han flydde inte. Hjältar i Guds rike kan bli utmattade av striden. Och Då David blev utmattad och inte orkade mer fanns det någon vid hans sida som kom till undsättning.

Har du känt dig utmattad i din tjänst för Gud? Har du känt det som om du inte längre orkar be mer för en speciell sak? Du får söka hjälp hos dina vänner. Var frimodig att be om förbön för din situation då du är utmattad och inte längre orkar be.

Det finns kanske utmattade personer omkring dig eller utmattade Guds tjänare som behöver någon som kommer till undsättning. Se inte bara på då Guds tjänare blir utmattade och är nära att ge upp. Ta upp kampen. Gå in i förbön. Tala om för dem att du ber för dem. Du kanske är den som Gud vill sända till undsättning... 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Se inte bara på då någon blir utmattad och är nära att ge upp. Ta upp kampen.
____________________
Innehåll:
Vers 1-14

Gibeoniternas hämnd på Sauls släkt
Vers 15-22
Fortsatta krig mellan filisteerna och israeliterna

Kommentar:
Det blev hungersnöd i landet under tre år. Då sökte David Herren och fick svar att orsaken var att Saul hade dödat gibeoniterna trots att de hade fått en ed på att gibeoniterna skulle skonas. Denna ed gavs vid erövringen av Kanaan fyrahundra år tidigare (Jos 9:15).

David frågade gibeoniterna hur detta löftesbrott kunde sonas, och gibeoniterna svarade att de ville få sju av Sauls söner utlämnade så de kunde hänga upp dem (vers 5). Att hänga upp någon var ett skamstraff efter en avrättning (Jos 8:29; 10:26). Här borde nog David frågat Gud istället för gibeoniterna. Det var emot Mose lag att barnen skulle straffas för föräldrarnas synd (5 Mos 24:16).

Därefter hämtade David Sauls och Jonatans ben som hade blivit upphängda i Gilead (vers 12) samt benen från Sauls sju söner som just hade blivit upphängda (vers 13) och gav dem alla en hederlig begravning. "Därefter lyssnade Gud till landets bön" (vers 14).

Till eftertanke:
"Därefter lyssnade Gud till landets bön" (vers 14). Det fanns tydligen något som stod i vägen för bönhörelsen.
- Vad kan det finnas för hinder till att våra böner inte når fram till Gud? Kan du finna några exempel från Bibeln på hinder för bönhörelse?

 
- David blev utmattad (vers 15). Det finns kanske utmattade personer omkring dig eller utmattade Guds tjänare som behöver någon som kommer till undsättning. Se inte bara på då Guds tjänare blir utmattade och är nära att ge upp. Ta upp kampen. Gå in i förbön. Tala om för dem att du ber för dem. Du kanske är den som Gud vill sända till undsättning...

Inga kommentarer: