20 aug. 2023

Tidig söndagsmorgon långt bort hemifrån den 20 augusti






Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Nu har vi tagit några dagars "semester". Ja, jag vet att pensionärer inte har någon semester, men det är ändå en viss skillnad på det vi gör under höst- och vårterminerna och vad vi gör under sommaren.

Rut och jag har ett antal uppgifter som vi valt att lägga vår kraft och energi på. En del av uppgifterna har "sommarlov" och en del håller på hela tiden.

Jag börjar med uppgifter som har sommarlov och som snart sätter igång med höstterminens aktiviteter:
1/ Vår förkunnartjänst där vi åker på "kallelser".
2/ Vår tjänst som mentorer för frälsningsofficerare.
3/ Vår hemgrupp.

1/ Ända sedan 1979 har vi fått kallelser att komma och ha möten/undervisning på
olika platser. Då vi var anställda och jobbade heltid var detta något vi gjorde utöver vår vanliga tjänst. Detta har varit kärnan i vår kallelse och det fortsätter det att vara.
   Snart börjar höstterminens verksamhet på det området. Det börjar med att vi ska ha en Bibelhelg in Sogndal, långt inne i Sognefjorden i Norge. Det är en kår som vi besöker för första gången. Dessutom förväntar vi oss en fantastisk biltur i Norges fantastiska natur (Bild 1). Turen innehåller minst en färjeöverfart från en strand till den andra i fjorden.

2/ Vår tjänst som mentorer började egentligen efter våra tre och ett halvt år i Lettland (även om vi informellt fungerat som mentorer i många sammanhang även tidigare).
Då vi flyttade hem till Sverige efter Lettland som nyblivna pensionärer fick vi en förfrågan om vi kunde tänka oss att flytta till Norge igen och vara mentorer för de nyblivna löjtnanterna i Frälsningsarmén under två år. De två åren blev fyra år i heltidstjänst. 
Sedan flyttade vi hem till Sverige igen och fick erbjudande att vara mentorer för frälsningsofficerare i Sverige och Lettland på en deltidstjänst. I och med pandemin upphörde den verksamheten som en fast tjänst och idag fortsätter vi att vara mentorer för de frälsningsofficerare som ber om det.
I september börjar höstterminen och då har vi våra första mentorssamtal för hösten.

3/ En tredje verksamhet är att vi är ledare för en av hemgrupperna i Frälsningsarméns kår i Västerås. Vi har fått en fantastiskt fin grupp som träffas hemma hos oss varannan vecka och nu, i första veckan av september, börjar höstterminens samlingar. 

Sedan har vi ett antal verksamheter som håller på hela tiden:

HEMSIDAN
- Vi har en hemsida där vi lägger ut kristen undervisning och rapporter från den kristna världen. Numera finns de dagliga inläggen både på rupebas facebook-sida och vår blogg. Vi startade vår hemsida 2008 och har sedan dess lagt ut nya inlägg varje dag. De återkommande inläggen är Ruts andakter från DAGBOKEN och UTMANINGEN där vi går igenom varje kapitel i Bibeln, med en andakt och kommentar till varje kapitel i Bibeln. Normalt är det ett kapitel om dagen och det tar tre år att ta sig igenom hela Bibeln i UTMANINGEN. Bibeln ska läsas sakta och tuggas väl.

VI SKRIVER BÖCKER OCH STUDIEMATERIAL
Det talade ordet har kort varaktighet och glöms lätt bort. Böcker har en förmåga att fortsätta tala. Rut och jag har genom åren skrivit en hel del böcker vardera.

VI SPRIDER KRISTEN LITTERATUR
I vår webbshop hittar du ett stort urval böcker med kristen undervisning  till uppbyggelse, förmaning och tröst (Bild 2). Du finner länken till vår webbshop här: www.rupeba.se.

FRÄLSNINGSARMÉN VÄSTERÅS
Vi försöker även vara aktiva i vår hemförsamling Frälsningsarmén i Västerås (Bild 3). Förutom hemgruppen spelar vi bägge två i hornmusikkåren. Det händer också att vi predikar på kåren.

JUST NU
Just nu har vi tagit med oss en del arbetsmaterial under några dagars ledighet.
Rut håller på att översätta en kristen roman för en av de kristna bokförlagen. Jag tror att det är den femte boken hon översänder för det bokförlaget. Jag tror att det blir en bra bok. Du får höra mer om den då den har blivit publicerad.
Jag håller på att revidera en bok jag skrev för en del år sedan i serien UTMANINGEN. Det är delen som avhandlar Psaltaren och vi gav ut den med titeln "Psalmboken". Den boken har varit slutsåld sedan flera år och jag har länge haft en tanke på att revidera boken och publicera den på nytt. Kanske kan vi publicera den i slutet på året, men detta projekt har gått långsamt för mig. Omslaget gjorde Stefan färdigt redan för två år sedan (Bild 4).

Med önskan om en välsignad ny vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: