5 juni 2020

UTMANINGEN 5 juni - 5 Mos 12

ANDRA GUDAR

Bibelläsning: Femte Moseboken 12
Läs bibeltexten här


Ni skall bryta ner deras altaren, slå sönder deras stoder och bränna upp deras asherapålar i eld, hugga ner deras avgudabilder och utplåna deras namn från sådana platser”  (5 Mos 12:5 FB)

Herren varnar ständigt för att folket ska avfalla till att tillbe andra gudar då de flyttar in i det utlovade landet och möter nya kulturer och religioner. I det nya landet konfronteras Guds folk med ett mångkulturellt och mångreligiöst samhälle.

Herren varnar inte bara för att tillbe de nya religionerna, dessutom varnar Herren för att lägga oss till med deras seder och att dyrka Herren på samma sätt som de främmande religionerna.

Det finns en trend i vårt samhälle som går rakt emot Herrens varningar i 5 Mosebok. Kyrkan inbjuder till religionsdialog och man inbjuder till och med på en del platser till ett mångreligiöst ”Guds hus” där de olika religionerna får plats sida vid sida. Skolor, och till och med kyrkor, inför yoga och seder från andra religioner på schemat och i sin verksamhet.

Som kristen kan man inte kompromissa med vad Herren önskar.

- Mannakorn att tugga på under dagen: "Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig" (5 Mos 5:7)
__________________
Innehåll:- Vers 1-28
Uppmaningar att noga följa Herrens föreskrifter
- Vers 29-32
Varning för avgudadyrkan



Kommentar:
Den generation israeliter som är på väg in i löfteslandet var ett nomadfolk, ett kringvandrande folk. De brukade inte marken till att så och skörda och de levde isolerade från andra folk. Men då de nu är på väg in i löfteslandet möter de ett nytt folk med andra religioner och seder.
   Religionen i det nya landet kretsade mycket runt fruktbarhetskulter för att få så rikliga skördar som möjligt. Ashera, som nämns i vers 5 var en babylonisk gudinna dyrkad som fruktbarhetsgudinna.
   Då nu israeliterna skulle bli bofasta och börja odla sin mark var det en stor frestelse att ta efter de seder som hörde ihop med fruktbarhetskulter eftersom de nu också skulle bli fokuserade på att få stora skördar.


Huvudbudskapet i kapitlet är: ta bort varje spår av de främmande religionerna så att ni inte frestas att avfalla från Herren och börja tillbe dessa "gudar" vid sidan av Herren.


Detta är ett återkommande tema genom hela Gamla Testamentet.


Till eftertanke:
I vår tid möter vi ofta synen att det finns många olika likvärdiga gudar och sanningar.
- Hur tycker du att vi som kristna ska förhålla oss till det växande antalet religioner som vi möter idag?


Vi möter också dyrkan av "religioner" där man inte tillber någon gud utan andra saker som skönhet, styrka, rikedom, makt.
- På vilka sätt kan vi se dyrkan av dessa "religioner" i vår kultur?

- Vilka är mina "avgudar"?

Inga kommentarer: