1 juni 2020

UTMANINGEN 1 juni - 5 Mos 8

PLOCKA MANNA

Bibelläsning: Femte Moseboken 8
Läs bibeltexten här

"...han gav dig manna att äta, en mat som varken du eller dina fäder kände till, för att han skulle lära dig förstå att människan lever inte bara av bröd, utan av allt som utgår från HERRENS mun."  (5 Mos 8:3 FB)

Herren gav folket manna under ökenvandringen. En portion för varje dag för att folket skulle kunna överleva.

Men vi lever inte bara av mat, säger bibelordet. Vi lever att allt som utgår från Herrens mun. Vi lever av orden som Gud uttalar. En portion för varje dag för att vi ska överleva som kristna.

Även om det var Gud som försåg folket med manna, fick folket själva gå ut och hitta det och samla in det. På samma sätt är det med vår bibelläsning. Vi får gå till ordet i vår dagliga bibelläsningen och ta emot vårt dagliga manna. Ett ord att gå vidare med under dagen och meditera över. Ett ord att överleva av. Ja, ett ord att leva av. Det kan vara en uppmaning, en vägledning, en uppmuntran eller något annat som går ut från Herrens mun personligen till dig.

- Mannakorn att tugga på under dagen: Giv oss idag vårt dagliga bröd...
_________________
Innehåll:Återblick och framtidsvarning:
- Under ökenvandringen ville Gud lära folket att de inte levde bara av bröd, utan av alla ord som utgår ur Herrens mun (vers 3).
- Då de kommer in i det nya landet och får äta sig mätta ska de prisa Gud och akta sig för att glömma Herren som har gett dem landet (vers 10-11)
- De ska inte tro att det är på grund av egen kraft och förmåga som de fått all denna rikedom (vers 17)

Kommentar:
Den första delen av kapitlet är en återblick på Herrens välgärningar under ökenvandringen. Herren gav dem mat där det inte fanns någon mat (vers 3) och kläderna blev inte utslitna under fyrtio år (vers 4). Men ökenvandringen var också en läroprocess för att lära sig lyssna och följa Guds ord. Versen om att människan inte bara lever av bröd utan också av Guds ord (vers 4) citeras också senare av Jesus (Matt 4:4)

Ännu en gång påminner Herren om det fantastiska land de är på väg in till (vers 7-10). Där kan vi läsa: "Du ska äta och bli mätt, och du ska prisa Herren din Gud för det goda land han har gett dig" (vers 10). Man brukar hänvisa till denna vers som en utgångspunkt till att vi ber bordsbön. Är det någon mening med att rabbla upp några inlärda ord till Gud varje gång vi ska äta? Även om det bara är en inlärd rutin har den en viktig funktion:
1/ Vi behöver återkommande tillfällen varje dag där vi påminns om Guds närvaro.

2/ Om vi ber den bönen i tro på Gud kan Guds välsignelse över maten förhindra att maten vi äter skadar oss.
3/ Då vi får oväntat besök och ber bönen i tro kan maten räcka även till de tillkommande gästerna. Läs berättelsen om de två fiskarna och de fem bröden som blev nog mat till fem tusen män förutom kvinnor och barn (Matt 14:13-21). Då Jesus bröt bröden och gav dem till lärjungarna "såg han upp mot himlen och tackade Gud (Matt 14:19)

I den andra delen av kapitlet varnar Herren israeliterna för att inte bli högmodiga för alla välsignelser av rikedom och överflöd de tar emot i löfteslandet (vers 11-20). Det kunde vara lätt att inbilla sig att allt överflöd var deras egen förtjänst.

Till eftertanke:
Det kan ofta vara lättare att glömma bort din stilla stund med Herren och hans ord än att glömma bort att äta mat. Att sluta äta leder förr eller senare till döden. Att inte läsa Bibeln och be till Gud leder till ett långsamt andligt döende.
- Var befinner du dig i den processen?

Brukar du "plocka manna", ett bibelord att gå och "tugga" på under dagen?
- Om du inte gör det, när kommer du att börja med det?


- Tycker du att din bordsbön bara är några meninglösa ord som ska sägas innan du äter? Fyll dina ord med mening och kom ihåg att du talar till en Gud som älskar dig.

Inga kommentarer: