10 dec. 2020

Berättelsen om bibelhelgerna på Lännersta


Jag har tidigare skrivit "Berättelsen om Bibelhelgerna i Vallersvik" och "Berättelsen om Bibelhelgerna på  på Jelöy" och här kommer den avslutande "Berättelsen om Bibelhelgerna på Lännersta." Serien är tänkt både som historieskrivning och vittnesbörd.

Då vi flyttade hem från Norge 1988 var vårt uppdrag att starta ett fortbildningsinstitut inom Frälsningsarméns sociala arbete (FASI). Det började i Västra Götaland med Borås och Göteborg som huvudorter. Efter tre år ombads vi att flytta verksamheten till Stockholm och samtidigt vara ledare på ett pensionat som Frälsningsarmén ägde i Lännersta i Nacka kommun.

Ganska snart efter flytten  fick vi möjlighet att renovera Gästhemmet, en byggnad med tjugo rum, samt bygga en ny konferensbyggnad. Vår uppgift var att fylla kursgården med så mycket verksamhet att den kunde bära sig.

Vårt kursprogram var naturligtvis huvudsakligen personalutbildning för dem som arbetade inom Frälsningsarméns Socialtjänst. Men naturligtvis fanns det också möjlighet att inbjuda till Bibelhelger.

Under åren 1991-1997 var vi ansvariga för kursgården och under den tiden inbjöd vi varje år till Bibelhelger och förnyelsehelger.

Under några år fick vi också en beställning av Frälsningsarméns ungdomsavdelning att anordna speciella Bibelhelger för ungdomsledare i Sverige.
Dom helgerna handlade inte om utbildning till ungdomsledare. Det handlade om personlig andlig förnyelse och de Bibelhelgerna fick namnet LADDA LEDAREN! Det var ledaren för ungdomsverksamheten, Kjell Karlsten, som tog initiativ till de helgerna och jag tror att det var han som som var pappa till namnet LADDA LEDAREN. Flera av de ungdomar som flera år kom till de samlingarna träffar vi ofta på den kår vi tillhör nuförtiden i Västerås (Fast dom har blivit mycket äldre nu).

Under åren har Rut och jag även blivit inbjudna som talare till många Bibelhelger på många olika platser. Huvudsakligen i Norge, Sverige, Danmark, Island och Färöarna. 

Då jag har skrivit dessa inlägg om Bibelhelger i Vallersvik och Jelöy så funderar jag över skillnaderna då och nu. Var finns kraftstationerna idag? Och vad var det som gjorde att människor reste över hela landet för att få vara med en sådan helg? Jag tror inte att det var vår undervisning som gjorde det så attraktivt. Den kunde man lika gärna lyssna på från ett kassettband. Jag tror att mycket av Guds utgjutande under dessa helger berodde på att många människor kom samman med en stark längtan att få uppleva Guds kraft. Människor som hungrade och törstade efter ett nytt radikalt möte med Gud.

Då Jesus talade om pingsten som skulle komma i Johannes 7:37-39 så talade Jesus om att det fanns två förutsättningar för att vi skulle få uppleva det överflödande livet: "Om någon törstar, så kom till mig och drick! Den som tror på mig, ur hans innersta skall strömmar av levande vatten flyta fram."

De två förutsättningarna är alltså törst och tro. Det måste var viktigt för oss. Inte bara lite. Vi måste längta och trängta efter att få den törsten. Vi måste tro att Gud menar vad han säger i sitt ord. Guds ord säger att Herren från och med pingstdagen har utgjutit den Helige Ande över alla människor. Du som läser detta är en människa. Tror du Guds löfte? Tacka honom då för att han har utgjutit den Helige Ande över dig, och fortsätt sedan med det tills du förstår att det har hänt.

/PB

Inga kommentarer: