16 dec. 2020

UTMANINGEN 16 dec - 2 Krön 8

 


SER DU MÅLET?

Bibelläsning: Andra Krönikeboken 8
Läs bibeltexten här

"Sedan Salomo i tjugo år hade byggt på Herrens hus....." (2 Krön 6:1 FB)

Salomo hade startat ett stort projekt. Det skulle inte bli färdigt förrän tjugo år senare. Hur kan man ha motivation att starta ett projekt som inte kommer att vara färdigt inom överskådlig tid?

Det var ett stort projekt. 153.600 arbetare jobbade heltid på projektet. 80.000 av dem fanns inte ens på byggarbetsplatsen. De var uppe i bergen och jobbade som stenhuggare. (2 Krön 2:17-18).

Om Salomo inspekterade arbetet två dagar i rad, kunde han förmodligen inte se att det hade hänt något som förde närmare målet, men tjugo år senare stod det färdigt. Salomo hade fångat visionen och det gav honom motivation att fortsätta arbetet, också de dagar då det såg ut som om ingenting hände.

Vad ska du ha uppnått om ett år? Om fem år? Om tio år? Om tjugo år? Du kanske inte lever om tjugo år, men är du villig att sätta igång det som du kanske inte själv får se frukten av?

Fråga Herren om vilken vision du ska vara en del av att uppfylla. Låt honom fylla dig med visionen om vad som skulle kunna vara resultatet om du började arbeta mot visionen idag. Använd sedan varje dag till att ta steg mot visionens uppfyllande. 


- Mannakorn att tugga på under dagen: Vad vill jag åstadkomma med mitt liv? Vilket är nästa steg jag kan ta mot det målet?
__________________
Innehåll kapitel 8:

Salomos övriga byggprojekt då templet var färdigt.

Kommentar:
Salomo gifte sig med Faraos dotter (vers 11). Det var på den tiden vanligt att kungar gifte sig med dottern till en kung i något land i närheten för att bygga militärallianser.

Gud hade uttryckligen förbjudit att israeliterna skulle gifta sig med kvinnor från de andra folkslagen som de mötte då de bosatt sig i det utlovade landet. Orsaken till detta förbud var att Herren såg att de främmande kvinnorna skulle leda dem bort från Herren och börja tjäna andra gudar (5 Mos 7:3-4).

Men Salomo gifte sig med Faraos dotter och han tog även många andra hustrur från hedniska nationer. Salomo hade sjuhundra furstliga gemåler och trehundra bihustrur och det blev som Herren hade sagt. De främmande kvinnorna förledde Salomos hjärta till att tillbe de främmande gudarna (1 Kung 11:1-11). 

Till eftertanke:
Salomo arbetade målmedvetet för att uppfylla den vision han hade fått.
- Vad är din vision? Vem vill du vara? Vad vill du uppnå med ditt liv?
Vilket är nästa steg du kan ta mot det målet?

Även om Salomo uppfyllde Guds uppdrag att bygga Templet och var noga med att allt i tempeltjänsten skulle följa den ordning han hade fått, var det en punkt där Salomo inte följde Herrens föreskrifter: Kvinnorna. Och det ledde till hans fall.
- Även om vi tjänar Gud med stor iver, ger det inte oss rätt att göra andra saker som vi vet är Guds emot vilja. Inom vilka områden kan du vara frestad att avvika från Guds vilja med ditt liv?



Inga kommentarer: