15 dec. 2020

UTMANINGEN 15 dec - 2 Krön 7

ELD FRÅN HIMLEN 

Bibelläsning: Andra Krönikeboken 7
Läs bibeltexten här

"När Salomo hade slutat sin bön kom eld ner från himlen och förtärde brännoffret och slaktoffren, och HERRENS härlighet uppfyllde huset" (2 Krön 7:1 FB)

Då Salomo avslutat sin bön kom eld ned från himlen. Uppmärksamheten flyttades från Templets härlighet till Guds härlighet som uppfyllde huset. De såg Herrens härlighet (vers 3).

Det var på samma sätt då Elia, då han utmanat Baalsprofeterna på berget Karmel, hade slutat be då föll Herrens eld på altaret (1 Kung 19:1)

Det var på samma sätt på pingstdagen. Då de hade bett "kom plötsligt från himlen ett dån, som när en våldsam storm drar fram, och det fyllde hela huset där de satt. Tungor som av eld visade sig för dem och fördelade sig och satte sig på var och en av dem. Och de uppfylldes alla av den helige Ande och började tala främmande språk, allteftersom Anden ingav dem att tala." (Apg 2:2-4)

Några dagar senare då myndigheterna befallde lärjungarna att inte predika mer i Jesu namn, då samlades lärjungarna till bön och "när de hade slutat att be, skakades platsen där de var samlade, och de uppfylldes alla av den helige Ande och predikade frimodigt Guds ord." (Apg 4:31).

Längtar du efter att Guds Ande ska falla med eld över ditt liv? Då Johannes döparen första gången presenterar Jesus säger han om Jesus: "Han skall döpa er i den Helige Ande och eld" (Luk 3:16). Det var en del av Jesu uppdrag då han kom till jorden. Har du låtit Jesu uppdrag fullbordas i ditt liv?

Har du överlåtit ditt liv fullständigt i Guds händer? Har du lagt dig själv på altaret?

"När de slutat att be". Det var då elden föll. Kanske har du bett länge nog? Kanske du ska sluta be och bara ta emot vad Gud har lovat? Kanske ska du börja tacka honom för att hans löfte är sant och att du tar emot det i tro? Då kan elden falla också på dig.

Då flyttas fokus från dig själv, och Herrens härlighet blir uppenbar för dig och för andra. 


- Mannakorn att tugga på under dagen: Herre, låt din härlighet bli synlig i mitt liv och i vår gemenskap. 
_________________
Innehåll:

- Vers 1-10
Eld från himlen vid templets invigning
- Vers 11-22
Herren uppenbarar sig för Salomo

Kommentar:
Då Herren uppenbarar sig för Salomo får Salomo ta emot en villkorlig profetia. Många profetior i Gamla testamentet är ovillkorliga, till exempel löftena om Jesu födelse. Detta hade Gud bestämt. Gud skulle sända sin son till jorden oavsett hur människorna agerar. På samma sätt är det med löftena om att Jesus ska komma tillbaka. Det är också en ovillkorlig profetia. Gud bestämt att det ska hända.

Men här möter vi en villkorlig profetia som det också finns många av i Gamla Testamentet. De är ofta uppbyggda på detta sätt: "Om ni gör så...kommer det att hända, men om ni inte gör det kommer något annat att hända". Profetian till Salomo säger att om de följer Herren och håller fast vid Hans ord kommer det att gå dem väl (vers 17-18), men om de överger de stadgar som Herren har gett dem och följer andra gudar, så ska Herren rycka upp dem ut ur det land som Herren har gett dem (vers 19-20). Dessvärre uppfyllde inte israeliterna villkoret för att bo trygga i sitt land. De drevs bort från sitt land vid upprepade tillfällen.

Till eftertanke:
Många av löftena i Nya Testamentet är villkorliga. Om vi gör si, kommer Herren att göra så. Ett exempel på detta är 1 Joh 1:9: "Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet".
- Vad är det vi måste göra enligt detta löfte?
- Om vi gör det, vad kommer då Gud att göra?

- Ge exempel på andra löften i Nya Testamentet som är villkorliga.

 

Inga kommentarer: