26 dec. 2020

Dagens andakt den 26 december

 


De har besegrat honom (han som anklagade dem) genom Lammets blod och genom sitt vittnesbörds ord. De älskade inte sitt liv mer än att de kunde gå i döden.” (Upp.12:11)

På Annandag jul handlar kyrkans texter om martyrerna. Ordet martyr härleds ur grekiskans martys som betyder "vittne", eller "blodsvittne", d.v.s. någon som har fått plikta med sitt liv för sin tro. I växtvärlden myllas ett frö eller en rot ner i jorden och dör, för att nya växter ska kunna bli till. Så är det också i Guds rike. Många kristna har gett sina liv som en sådd.  De martyrer som historien sett, har varit människor som älskat andra människor mer än sitt eget liv. De har vägrat att kompromissa med sin tro och de har frimodigt vittnat om den.

Den först omtalade kristna martyren var Stefanos. När han håller på att stenas till döds, ber han: ”Herre ställ dem inte till svars för denna synd”. Detta gjorde ett starkt intryck på Paulus, och var säkert ett led i den process som ledde Paulus fram till tro. Och Paulus i sin tur har sedan fått leda miljoner människor till Kristus.

Dagens bibelord talar om två vapen, som Gud gett oss, för att vi ska kunna stå emot satans attacker. Det ena är Lammets blod och det andra är vårt vittnesbörd. Lammets, dvs. Jesu blod, renar oss från all synd och syftar på vår eviga frälsning, där döden inte kan nå oss. Vittnesbördet är när vi berättar för andra om denna frälsning. Stefanos vittnesbörd om frälsningen ledde till hans död, men samma vittnesbörd besegrade dödens makt i hans liv.

BÖN

Jesus, tack för att du har gett oss evig frälsning genom ditt blod. Tack för att vi på grund av denna frälsning inte behöver frukta döden. Hjälp oss att vara trogna dig vad som än händer i våra liv.

Inga kommentarer: