17 mars 2022

Lögnens furste har många ansikten

 

Susanne Wigorts Yngvesson Professor i etik, Enskilda Högskolan Stockholm

- Kyrkans tidning -
Lögn. Vladimir Putin har visat sig vara en av denna världs lögnaktiga härskare. Men lögnens rike kan inte bestå och nu är tiden inne att möta lögnens furste. Det sker genom att tillsammans med varandra bära fram allt i sanningens ljus.
Lögnens furste har många egenskaper som från människans inträde i världen har visat sig genom storhetsvansinne, ­förtryck, våld, cynism.

Vi vet att ingenting kan bli varaktigt om orden, relationerna, systemen bygger på lögn. Allt sådant förvrids förr eller senare av ett yttre och ett inre våld. Men lögnens rike och de som tjänar det riket kommer att falla på sin inkrökthet, på sin synd i världen. Vladimir Putin har nu visat sig som en av denna världs lögnaktiga härskare:
Putin säger att han vill ”avnazifiera” den ukrainska regimen. President Volodymyr Zelenskyj svarar att han är sonson till en av fyra bröder som överlevde nazisternas koncentrationsläger.

Putin förbjuder ryska medier att använda orden: invasion, attack och krig. Ryska journalister, som tills alldeles nyligen rapporterade i oberoende medier, skrev: invasion, attack och krig. Om de fortsätter att berätta sanningen riskerar de femton års fängelse enligt en nyinrättad lag.
Putin talar om den ryska befrielseinsatsen för Ukraina. Landets befolkning vill fly genom humanitära korridorer, men de bombas av rysk militär.

Inga kommentarer: