13 mars 2022

UTMANINGEN Psalm 32 och 33

 

Psalm 32 - BEFRIELSE FÖR DEN FÅNGNE

Bibelläsning: Psalm 32

"Så länge jag teg förtvinade mina ben...Då uppenbarade jag min synd för dig...Då förlät du mig min syndaskuld" (Ps 32:3-5)

David hade syndat allvarligt, både mot Gud och mot människor. Han visste om det. Han upplevde synden och skulden som en tung hand över sig och han kom inte undan. Den fanns där både dag och natt även om han försökte låtsas som om den inte fanns, även om han försökte tiga ihjäl den (vers 3).

Det var som om han satt fast i sin egen synd. Han var fångad. Men det fanns en väg till befrielse. En väg ut i frihet. Och David hittade nyckeln, öppnade cellen och blev fri. Nyckeln hette bekännelse! David säger: ”Då uppenbarade jag min synd för dig…då förlät du mig min syndaskuld” (vers 5).

Nya Testamentet ger oss samma nyckel: "Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet." (1 Joh 1:9)

Därför behöver inte heller jag sitta fast eller vara fången, i det som varit. Jesus har köpt förlåtelsens möjlighet åt mig. Jag får vara fri!

Mannakorn att tugga på under dagen: Jag är friköpt!

Kommentar:
Bakgrunden till denna psalm kan vara då David hade gjort Bat-Seba havande och låtit döda hennes man Uria (2 Sam 11), och hur Natan kom och konfronterade David med hans synd (2 Sam 12).

Davids ånger och bön om rening och förlåtelse från denna synd beskriver han även i Psalm 51.


Psalm 33 - HERRENS ÖGON - OCH MINA

Bibelläsning: Psalm 33
Läs bibeltexten här

"Se, HERRENS ögon ser till dem som fruktar honom, till dem som väntar på hans nåd." (Ps 33:18)

Herren ser naturligtvis alla människor. Men det verkar som om Herrens ögon på ett speciellt sätt ser den som väntar på hans nåd. Han ser dem som har vänt sina ögon mot Honom.

Gud tvingar sig inte på. Han står vid dörren och knackar. Där det öppnas går han in. Gud söker ögonkontakt med oss. Men hans blick kan bara möta de ögon som är vända till honom.

I Välsignelsen ber vi "Vänd ditt ansikte till oss". Och då vi i bönen vänder vårt ansikte till Gud, kommer vi att finna att han redan vänt sitt ansikte till oss.

Men hur gör man för att vända sitt ansikte till Gud? Psalmisten föreslår att vi ska sjunga en ny sång till Herren (vers 3). I lovsången betraktar vi Gud. Vi betraktar hans storhet och hans gärningar. Och i mötet med Gud blir vår sång en ”ny sång” även om vi sjungit den hundra gånger.

Mannakorn att tugga på under dagen: Jag vill leva mitt liv ansikte mot ansikte med Gud.


Kommentar:
Vers 3
Sjung till Herren en ny sång. Den nya sången återkommer också i psalm 40:4. En ny sång innebär inte att vi ständigt ska finna nya sånger att sjunga. Även den äldsta sång kan bli ”ny” för mig då jag upplever sanningen i sången och möter Herren genom orden i sången.

Vers 4
Herrens ord är rätt. Det är sant och trovärdigt. Gud står bakom sitt eget ord och därför kan vi lita på det.

Vers 6-9
Himlen och jord är skapad genom Herrens ord. Han sa och det blev till.

Inga kommentarer: