28 mars 2022

VAR ÄR GUDS RIKE? – Lukas 17

 


Bibelläsning: Lukasevangeliet 17 
Läs bibeltexten här

"Då Jesus blev tillfrågad av fariseerna när Guds rike skulle komma svarade han dem: "Guds rike kommer inte så att man kan se det med ögonen. Inte heller skall man kunna säga: Se, här är det, eller: Där är det. Ty se, Guds rike är mitt ibland er." (Luk 17:20-21 FB)

Var är Guds rike och när kommer det, är två frågor som kommenteras i bibelverserna. Guds rike är mitt ibland er, svarar Jesus.

Guds rike är den plats där Jesus är Herre och Kung.

Guds rike är inne i er. Guds rike är mitt ibland er. Guds rike är mellan er. Jesus ber oss i bönen Fader vår att be "Låt ditt rike komma".

-Låt Guds rike manifesteras ibland oss i våra kårer och församlingar.
-Låt Guds rike manifesteras mellan oss i våra relationer.
-Låt Guds rike manifesteras i mig.

Varför blir så få människor frälsta i västvärlden idag? Är det för att Guds rike inte får bli synligt i våra församlingar eller i mitt liv?

==> Mannakorn att tugga på under dagen:  Låt ditt rike komma, låt din vilja ske - i mitt liv.

 

Översikt - Kommentar - Till eftertanke


Ge oss mer tro
Då apostlarna ber Jesus om mer tro, svarar Jesus att den allra minsta tro räcker för att göra stora mirakler (vers 5-6).
Till eftertanke:
Betyder det att det inte beror på mängden tro, utan mer på att vi använder den tro vi har? Eller vad tänker du?

Din tro har frälst dig!
 Jesus frågar om det inte var tio som blev rena. Jesus säger till mannen "Din tro har frälst dig!" (vers 19).
Först kan vi konstatera att Jesus säger att det var mannens tro som åstadkom resultatet. Vi kanske skulle säga att det var Jesus som gjorde det, men Jesus säger att det var mannens tro. Det sägs ingenting här om mannens tro var stor eller liten, utan bara att han använde den tro han hade för att ge Jesus äran.
Jesu ord "Din tro har frälst dig" översätts på många olika sätt i olika bibelöversättningar. I Bibel 2000 står det "Din tro har hjälpt dig". Hjälpt dig till vad, kan man kanske fråga. Alla tio blev ju rena. I den engelska översättningen, King James, översätts det med "Din tro har gjort dig hel"
Till eftertanke:
Kan det vara så att alla tio blev rena från spetälskan men levde vidare med spåren av spetälskan, med sina förvridna lemmar. Men att den som återvände blev helt återställd och såg ut som om han aldrig hade haft spetälska? Eller vad tror du hände med den som återvände, som inte hände med de nio andra?

Guds rike kommer!

Guds rike kommer på olika sätt. Dels kommer Guds rike där Guds vilja får ske här och nu. Men vi väntar ännu på att Guds rike ska bryta igenom fullständigt vid tidens slut. Vi lever i ett tillstånd av redan nu - men inte ännu. Vi kan redan här få smaka den tillkommande världens krafter (Hebr 6:4), men ännu är det inte Guds vilja som dominerar det som sker på jorden.
Jesu återkomst beskrivs i Nya Testamentet på två olika oförenliga sätt.
- Dels kommer han som en tjuv om natten som ingen ser. Det enda som sker är att något försvinner. Två ligger i samma säng och en försvinner (vers 34), Två kvinnor står och mal tillsamman och en försvinner (vers 39). Den beskrivningen liknar det som man brukar kalla "Uppryckelsen" där de troende tas bort från jorden och möter Jesus i skyarna (1 Tess 4:17).
- Dels beskrivs Jesu återkomst så att alla kan se honom. Hans ankomst ackompanjeras med basunljud och kosmiska förändringar (Matt 24:29-31). Då kommer Jesus tillbaka tillsammans med himmelens härskaror (Upp 19:11).
Något som ständigt diskuteras är om Jesus ska hämta sin brud, församlingen, före den stora vedermödan som Jesus talar om i Matteus 24. Eller om det ska ske efter vedermödan, eller kanske mitt under vedermödan.
I detta kapitel får vi kanske en ledtråd till den frågan. Jesus säger att det ska vara som på Noas tid (vers 26) vid människosonens ankomst. Hur var det då? Jo, först tog Guds bort sitt folk, sedan kom förödelsen. Jesus säger att det ska vara som på Lots tid (vers 28+) då människosonen kommer tillbaka. Hur var det då? Jo, Jesus tog först bort sitt folk, sedan kom förödelsen över Sodom.
Till eftertanke:
Vad har du för tankar om Jesu tillkommelse? Vad kan du göra för att vara förberedd på hans ankomst?

Inga kommentarer: