- Olof Edsinger på Svenska Evangliska Alliansens hemsida -
Allt som står i Bibeln är inte Guds vilja. Vi måste skilja mellan deskriptiv text – som berättar vad som händer – och preskriptiv text – som gör anspråk på att förmedla Guds vilja och/eller analys av vad som sker. SEA:s Olof Edsinger diskuterar hur vi kan förhålla oss till några av Gamla testamentets mest svårsmälta texter.
Men det är inte bara Gamla testamentets lagar som skapar frågor hos många nutida bibelläsare. I den här texten vill jag därför fokusera på några av Gamla testamentets andra svårsmälta texter. För enkelhets skull väljer jag att avgränsa mig till en enda bibelbok – nämligen Domarboken.
Domarboken är intressant inte minst för dess färgstarka berättelser. Här finns viktiga och till och med älskade texter, som den om Debora och Barak (kap 4–5) och Gideon (kap 6–8). Men här finns också fruktansvärda texter som den om Jeftas dotter (kap 11) och leviten och hans bihustru (kap 19). Dessutom har vi den långa berättelsen om Simson (kap 13–16), som väl i praktiken kan beskrivas både som uppbygglig och som problematisk!
Att det är många som har reagerat på Domarbokens texter är inte särskilt konstigt i sig. Den stora frågan i sammanhanget är i stället hur vi som kristna ska förstå dessa berättelser. Är allt som står i boken ett uttryck för Guds vilja? Eller finns det andra sätt att tolka det faktum att den ingår i Guds ord?
Läs mer här: https://www.sea.nu/domarboken-som-testcase-for-en-uppmarksam-bibellasning/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar