25 feb. 2022

DET STÖRSTA BUDET – Markus 12

 


Bibelläsning: Markusevangeliet 12
Läs bibeltexten här

"...du skall älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta, av hela din själ, av hela ditt förstånd och av hela din kraft" Mark 12:30)

En skriftlärd som, antagligen tyckte att det fanns väl många bud att hålla reda på, kommer till Jesus och frågar vilket av buden som är det viktigaste. Jesu svar är tydligt. Det största budet är att älska Herren. Sedan kommer på andra plats vår kärlek till våra medmänniskor. På dessa två bud vilar hela lagen och profeterna.

Om vi lever i uppfyllelsen av dessa två bud kommer vi automatiskt att uppfylla de andra buden. Lever vi så kan de andra buden vila.

Ibland kan vi bli så upptagna att följa alla små bud att det skymmer det största budet. De små buden kan vara viktiga de också, men det finns bara ett som är det viktigaste. Om vi missar det blir också de andra meningslösa.

==>  Mannakorn att tugga på under dagen: Helhjärtad kärlek till Herren. Vad får det för konsekvenser för mig idag?

ÖVERSIKT – KOMMENTAR – TILL EFTERTANKE


Liknelsen om de onda vingårdsarbetarna - Vers 1-12
Jesus fortsätter samtalet med översteprästerna och de skriftlärde genom att berätta om vingårdsarbetarna som slog ihjäl ägarens sändebud och till slut hans egen son. Översteprästerna förstod att det var om dem berättelsen handlade.
Till eftertanke:
- Varför grep man inte Jesus vid detta tillfälle?
- Vilka tror du att sändebuden före Jesus representerade i berättelsen?

Skatt till kejsaren - Vers 13-17
Försöken att snärja Jesus fortsätter. Nu med frågan om det är rätt att betala skatt till ockupationsmakten. Jesus svarar på ett sätt som gör dem som frågar svarslösa. 
Till eftertanke:
Vi betalar också i våra dagar skatt till staten (kejsaren), antingen vi vill eller inte. Men Jesus säger att det finns en del pengar som tillhör Gud. Den delen är det ingen som tar ifrån oss, den ger vi frivilligt. Hur ser du på tiondegivandet? Ska man ge tionde före skatt eller efter skatt? Får vi någon vägledning om detta i denna berättelse?

De dödas uppståndelse - Vers 18-27
Här får Jesus frågan vem man är gift med i himlen om man haft flera äkta makar här på jorden.
Till eftertanke:
Fundera över Jesu svar. Får vi någon klarhet om hur det fungerar mellan äkta makar i himlen?

Det viktigaste budet - Vers 28-34
Se kommentar i den inledande andakten ovan.

Jesus fortsätter att undervisa - Vers 35-44
Jesus talar om Messias som Davids son och varnar för de skriftlärda.
Då Jesus talar om änkans offergåva framgår det att det inte är gåvans storlek som är det avgörande, utan gåvans betydelse för den som ger.
Till eftertanke:
Håller du med om kommentaren att det är gåvans betydelse för givaren som är det avgörande? Kan du utveckla din ståndpunkt?

Inga kommentarer: