7 feb. 2022

Dick Harrison, professor i historia, om sin Jesus-bok: "Jag skrev den i ett rent forskningsglädjerus"


Tidningen Inblick möter hitorieprofessorn som har skrivit en bok om Jesus.

Kvinnans roll unik

Något som också förstärker trovärdigheten av evangelierna är den roll som kvinnorna har.

– Man ska veta att Jesus levde i ett fruktansvärt hårt patriarkalt samhälle, där kvinnan inte hade någon makt alls och ytterst få offentliga uppgifter. Blev du hembjuden var det inte säkert att du ens såg husfrun. Hon skulle hålla sig undan. Det var ett mansvälde på alla punkter. Kvinnliga vittnesmål inför rätta hade ingen juridisk giltighet, hon räknas som en nolla.

Men i evangelierna är det en kvinna, Maria från Magdala, som blir vittne till Jesu uppståndelse.

– Maria från Magdala är uppståndelsevittne nummer ett, konstaterar Dick Harrison. Hon får i uppdrag av den uppståndne Jesus att gå att berätta för de manliga lärjungarna: ”Jag har sett honom, han är uppstånden, jag har fått budskapet.”

– Om man hade velat fejka ihop en historia hade man aldrig stoppat in kvinnliga vittnen. Det sänker trovärdigheten och de hade aldrig accepterats som vittnen i en rättegång. Då hade man exempelvis skrivit att Petrus hade upptäckt Jesus.

– Enda sättet att förklara detta ur ett historieperspektiv är att det bottnar i verklighet, det var så allmänt känt att det inte gick att mörka det.

Det radikala med Jesus

Det är just detta som är det mest radikala med Jesus, att alla får vara med. Det är därför kristendomen vinner, menar Dick Harrison.

– Det är radikalare än vad folk inbillade sig. Normala religioner under antiken tillät inte alla att vara med, de var esoteriska, elitistiska. Jesus är inkluderande, han riktar sig till 100 procent av mänskligheten. Det gör inget om ni syndat, ni kan ändra er. Allt går att förlåta. Jesus riktar sig till alla samhällsklasser, de som syndat, avvikare, sådana som straffat ut sig ur samhället och den kvinnliga delen av mänskligheten som annars inte fick vara med. Den är oerhört inkluderande.

– Detta är unikt, jag kan inte hitta det någon annanstans. Kristendomen är till för alla, och det är därför den vinner.

Läs mer här: Dick Harrison, professor i historia, om sin Jesus-bok: "Jag skrev den i ett rent forskningsglädjerus (inblick.se)


Inga kommentarer: