8 feb. 2022

EN ÖPPEN VÄG – Matt 27


Bibelläsning: Matteusevangeliet 27

Läs bibeltexten här

"Då brast förhänget i templet i två delar, uppifrån och ända ner" (Matt 27:51)

Kapitlet handlar om Jesu lidande. Rubrikerna är Jesus inför Pilatus, Jesus döms, Soldaterna hånar Jesus, korsfästelsen, Jesu död.

Varje gång jag läser detta upplever jag det som plågsamt ända fram till orden ""Då brast förhänget i templet i två delar, uppifrån och ända ner"

Ända fram till dess hade vägen fram till Gud varit stängd av förhänget. Folket fick stanna på förgården, prästerna kunde vara "i det heliga", men i "det allra heligaste", innanför förhänget fick ingen komma, utom översteprästen en gång per år.

Men i och med Jesu död öppnades vägen och vi får ha fritt tillträde till Gud varje dag och varje stund. Vägen ligger öppen för oss i dag. Använd den!

Mannakorn att tugga på under dagen: Tack vare Jesus har jag idag fritt tillträde till Gud.


ÖVERSIKT – KOMMENTAR – TILL EFTERTANKE

I kapitel 27 kan vi läsa om Jesu lidande och död

Judas - Vers 3-10 
Judas ångrar att han förrådde Jesus och vill lämna tillbaka pengarna han fått. Matteus påpekar igen att det som händer i Jesu liv är en ständig uppfyllelse av profetiorna från det Gamla Testamentet. Här pekar Matteus på profetian om de trettio silvermynten.

Jesus inför Pilatus - Vers 11-26

Det verkar som om Pilatus helst vill frige Jesus. Pilatus fru hade dessutom haft en dröm om att Pilatus var rättfärdig och borde friges.
Till eftertanke:
- Varför frigav inte Pilatus Jesus, om det nu var det han ville?
- Om Pilatus hade frigivit Jesus, vad hade det fått för konsekvenser? För oss?
- Vad menar folket då de säger: "Hans blod må komma över oss och våra barn"

Jesu död - Vers 27-56
Till eftertanke:
Då Jesus dör blev det jordbävning, jorden skakade och klipporna rämnade. Det ser ut som om det inträffar naturfenomen varje gång det händer något avgörande med Guds son.
- Vilka synbara tecken syns vid Jesu födelse?
- På vilket sätt reagerar naturen och universum då Jesus ska komma tillbaka?

Jesus begravs - Vers 57-66
Det fanns en fruktan hos översteprästerna och fariseerna att Jesu lärjungar skulle stjäla kroppen och påstå att Jesus hade stått upp från de döda. Därför förseglade man gravstenen och satte ut en vaktstyrka.

 

Inga kommentarer: