3 feb. 2022

”Kyrkan visar att de tar sin identitet på allvar”


Nyhetssajten omni.se skriver om den uppseendeväckande nyheten att en biskop har bliv "avkragad" för att han under längre tid levt i ett utomäktenskapligt förhållande.

Joel Halldorf skriver i Expressen:
"Det Petersson gjort sig skyldig till är inte ett tillfälligt snedsteg i stundens hetta. Det handlar om en flerårig relation, i strid med både äktenskaps- och vigningslöften. Genom att medvetet, över tid och i hemlighet bryta mot dessa löften har Petersson förbrukat sitt förtroende. Och att vara präst, och inte minst biskop, är just ett förtroendeuppdrag. Det är en uppgift som handlar om något mer än personligt självförverkligande, och det är inte heller någon mänsklig rättighet att vara det."

https://www.expressen.se/kultur/joel-halldorf/biskopen-har-brutit-mot-det-sjatte-budet/

Elisabeth Sandlund skriver i Dagen:
Även om stora delar av svenska folket antagligen är beredda att se mellan fingrarna på otrohet är sådant nämligen en allvarlig sak för en person som avlagt vigningslöften för tjänst som präst, diakon eller biskop. Det går inte att komma undan med att det tillhör privatlivet, eftersom man lovat att leva så att ord, handlingar och livshållning talar samma språk.

https://www.dagen.se/ledare/2022/02/01/beslutet-att-avkraga-biskopen-bor-fa-forbli-unikt/

Inga kommentarer: