25 maj 2019

Inför söndagen: BÖNEN

- Från kyrkoaretstexter.se -
Jer 29:11-14, 1 Joh 5:13-15, Luk 11:1-13, Ps 13

Texten från Lukas 11 inleds med att Jesus var på en viss plats och bad. Han är på väg till Jerusalem, se 9:51, och har just besökt Marta och Maria i Betania och är antingen kvar där eller på någon annan plats i Judéen i närheten av Jerusalem.

Efter bönestunden sade en av hans lärjungar: "Herre, lär oss att be, på samma sätt som Johannes lärde sina lärjungar." Det var inte ovanligt att olika judiska grupper hade egna böner. Inom judendomen finns amidah, en daglig bön med arton välsignelser, och det verkar som Johannes Döparen också hade lärt sina lärjungar en skriven bön.

I Bergspredikan några år tidigare hade Jesus redan gett en liknande längre undervisning om bön, och då också börjat med att förklara att bön inte är uppvisning eller att rabbla tomma ord, se Matt 6:9-13 och 7:7-11. Bönen i Luk 11 och den i Bergspredikan är inte ordagrant likadana, vilket är helt naturligt eftersom Jesus inte mekaniskt upprepade exakt samma ord när han undervisade. Strukturen i bönen är dock densamma och ger en mall för hur man ber.


Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: