20 maj 2019

Pastorsuppropet: Nej, sätt inte rätten till asyl på undantag

118 pastorer och frälsningsofficerare har skrivit under debattartikeln i Aftonbladet:

Att värna om människor på flykt är en grundläggande kristen värdering. Det var utgångspunkten när vi formulerade det så kallade pastorsuppropet i december 2014. Artikeln publicerades samtidigt i flera kristna tidningar och blev mycket uppmärksammad, bland annat som huvudnyhet i SVT:s Aktuellt samma kväll.

I artikeln beskrev vi vår rädsla för de myter som spreds om invandrare och även den utbredda främlingsfientligheten som fanns i samhället. Vi oroades över de politiska framgångar som denna invandrings- och främlingsfientlighet skördade. Vi oroade oss över att det hänvisades till kristen historia och kultur för att få argument för att stänga Sveriges gränser. Grundläggande i kristen tro är värderingen att alla människor är älskade av Gud. Kristen tro, kristna värderingar och kristen kultur lever inte i rädsla för andra kulturer och religioner.

Inför det kommande EU-parlamentsvalet har situationen inte blivit bättre, snarare sämre. I vår omvärld har retoriken blivit starkare för en sluten nationalism, ibland med kristna förtecken. Vi tänker på den retorik som Donald Trump och Viktor Orbán använder och den makt de utövar. I det kommande valet till Europaparlamentet finns stor risk att krafter som dessa får större inflytande. 

Viktor Orbán och andra politiska ledare göder och söker stöd i människors rädslor och hävdar att de ska rädda sina egna länder och Europa genom att bygga murar. Man räknar med att högerextrema partier kommer att få mer än tio procent av rösterna i valet till Europaparlamentet, partier som förenas kring kraven på en sluten nationalism och drivs av motståndet mot invandring.

Vi kan även konstatera att samtalsklimatet blivit sämre. Det är skrämmande att ta del av det näthat och den rasism som sprids genom sociala medier. Vi behöver se fler motrörelser. Det krävs också att vi alla är vaksamma över vilket språk vi använder. En hårdare samtalston gynnar endast destruktiva krafter, som islamism, nynazism och våldsamma autonoma rörelser. Rörelser som vill skada och bryta ned tilliten i samhället.

Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: