23 okt. 2020

UTMANINGEN 23 okt - 2 Kung 5


 
FELAKTIGA FÖRVÄNTNINGAR

Bibelläsning: Andra Kungaboken 5
Läs bibeltexten här

"Men Naaman blev vred och for sin väg och sade: "Jag trodde att han skulle gå ut till mig och träda fram och åkalla HERRENS, sin Guds, namn och föra sin hand fram och åter över stället och så ta bort spetälskan." (2 Kung 5:11 FB)

Naaman var den arameiske kungens högste befälhavare. Han var en modig stridsman men spetälsk (vers 1).

En tjänsteflicka som hade rövats bort från Israel under ett tidigare strövtåg berättade att det fanns en profet i Samaria som kunde befria Naaman från spetälskan (vers 2).

Naaman gav sig då iväg med mängder av gåvor till Elisha. Elisha sände då bud till Naaman att han skulle doppa sig sju gånger i Jordan och att han därmed skulle bli fri från sin spetälska. Naaman blev arg och vände tillbaka i vrede (vers 11-12). Naaman hade räknat med att Gud skulle möta honom på ett speciellt sätt, och då Elisha föreslog ett annat sätt kunde Naaman inte ta emot det. Naaman sa "Jag trodde att han skulle..." (vers 11).

Till slut övertalades Naaman av sina tjänare att göra som Elisha sagt, och han blev frisk (vers 14).

Naaman var nära att missa mötet med Gud för att han på förhand hade bestämt sig för hur Gud skulle möta honom.

Kan det vara så att vi begränsar Guds verk i och genom våra liv därför att vi förväntar oss att Gud ska verka på ett speciellt sätt? Är vi öppna för att Gud ska få verka i våra liv på det sätt han önskar och inte bara på det sätt vi förväntar?

- Mannakorn att tugga på under dagen: Var beredd. Gud kanske vill överraska även dig idag! 

________________

Innehåll:
- Vers 1-19
Den arameiske överbefälhavaren, Naaman, hade spetälska. Han blir botad genom Elisha. 

Elisha vägrar sedan att ta emot gåvorna som Naaman hade med sig.
- Vers 19-27

Elishas tjänare springer sedan ifatt Naaman och säger att Elisha ångrat sig och behöver en del av gåvorna. Elishas tjänare bär hem gåvorna till sitt hus i stället för att ge dem till Elisha.

Elishas tjänare blir spetälsk.

Kommentar:
Aram låg nordost om Israel (nuvarande Syrien). På Davids tid betalade Aram skatt till Israel. Efterhand växte sig Aram starkare och gjorde ofta utfall mot Israel och förde med sig israeler som fångar till Aram. Tjänsteflickan som berättade att det fanns en gudsman i Samaria (Israels huvudstad), var förmodligen en av dessa fångar. 

Naaman var en framgångsrik militär ledare och van att mötas med respekt. Då Elisha inte ens går ut till honom, utan skickar en tjänare till Naamen med besked om vad han ska göra för att bli fri från spetälska, blir han ursinnig och reser därifrån. 

Men Naaman blev övertalad av sina män att i alla fall pröva vad profeten sagt. Naaman doppar sig sju gånger i Jordan och blir frisk. 

Naaman reser tillbaka till Elisha och bekänner Herren som den enda guden och säger att han från och med nu inte ska offra till någon annan gud än till Herren (vers 16-17).

Till eftertanke:
Naaman var nära att missa mötet med Gud för att han på förhand hade bestämt sig för hur Gud skulle möta honom.
- Kan det vara så att vi begränsar Guds verk i och genom våra liv därför att vi förväntar oss att Gud ska verka på ett speciellt sätt?
- Är vi öppna för att Gud ska få verka i våra liv på det sätt han önskar och inte bara på det sätt vi förväntar?

Inga kommentarer: