28 okt. 2020

UTMANINGEN 28 okt - 2 Kung 10

FÖRLORA INTENSITETEN

Bibelläsning: Andra Kungaboken 10
Läs bibeltexten här

"Men Jehu brydde sig inte om att av hela sitt hjärta följa HERRENS, Israels Guds, lag. Han vände sig inte bort från de synder genom vilka Jerobeam hade kommit Israel att synda."  (2 Kung 10:31 FB)

Kapitlet handlar om Jehus utrensning av Ahabs hus och hur han utrotar baalsdyrkan i Israel.

 Men i detta kapitel kan vi också se hur intensiteten i Jehus gudstro och tron på Guds ord svalnar. I vers 10 demonstrerar Jehu en stark tilltro till Guds ord då han säger: "Ni skall veta att inget av Herrens ord faller till marken."

Senare i samma kapitel kan vi läsa att Jehu inte längre brydde sig om att följa Guds ord av hela sitt hjärta (vers 31). Det är sorgligt att se hur en människa tappar intensiteten i sin gudsrelation. Dessvärre är det inte helt ovanligt. Men till och med här kan vi lita på Guds ord. Jesus förutsa en sådan utveckling: "Och eftersom laglösheten tilltar, kommer kärleken att svalna hos de flesta." (Matt 24:12)

Jag vill inte vara en av dem som svalnar och förlorar intensiteten i min gudsrelation. Vill du? 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Var brinnande i Anden! (Rom 12:11)
___________________
Innehåll:
- Vers 1-17
Jehu gör slut på Ahabs ätt.

- Vers 18-36

Jehu utrotar baalsdyrkan

Kommentar:
I många av Gamla Testamentets texter möter vi ett ändlöst dödande och vi frågar oss varför vi ska läsa sådana texter. Min personliga tillämpning då jag läser texter av det slaget är min egen kamp att rensa ut synden i mitt liv. Jag borde kanske vara lika ivrig som Jehu då det gäller att utrota varje spår av synd i mitt liv.

Men i kapitlet möter vi två "Men" som avslöjar brister i Jehus liv.

1. "Men han vände sig inte bort från...guldkalvarna i Betel och Dan" (vers 29).
Då riket efter Salomo delades i två riken, Nordriket Israel och Sydriket Juda, ville kungen i Nordriket inte att folket skulle fortsätta att bege sig till Templet i Jerusalem för att offra. Därför inrättades två nya offerplatser för Nordriket, en i norra delen och en i södra delen, Dan och Betel (1 Kung 12:28-29). 

 2. "Men Jehu brydde sig inte om att av hela sitt hjärta följa HERRENS, Israels Guds, lag" (vers 31). Tidigare i kapitlet hade Jehu deklarerat en stark tro på Guds ord "inget av Herrens ord faller till marken" (vers 10).

Till eftertanke:
Jehu nitälskade för att utrota all Balsdyrkan i landet samtidigt som han behöll offerplatserna i Dan och Betel.
- Kan det vara på samma sätt i våra liv att vi är ivriga att fördöma och utrota en slags synd, medan vi lever vidare tillsammans med en annan slags synd?

Jehu gick från att ha en stark tilltro på Guds ord till att inte bry sig om Guds ord av hela sitt hjärta.
- Ser vi samma utveckling i bibeltroheten i vårt land idag?
- Ser jag samma utveckling i bibeltroheten i mitt liv idag?

- Kan det vara så att en minskande bibeltrohet banar väg för en större kompromiss med synden?

Inga kommentarer: